nieuws

Kabinet wil aanpak van malafide uitzendbureaus

bouwbreed

den haag – Uitzendbureaus moeten voortaan over een vestigingsvergunning beschikken. Daarmee hoopt het kabinet illegale tewerkstelling door malafide bureaus tegen te gaan. Ondernemers zijn bovendien zelf aansprakelijk als ze via een uitzendbureau illegaal werk laten verrichten.

Dat staat in een brief van staatssecretarissen Rutte (sociale zaken) en Wijn (financiën) aan de Tweede Kamer. De vestigingsvergunning die bij de start van de onderneming wordt verleend, geldt als een soort verklaring van goed gedrag. Eigenaren die de fout in gaan verliezen de vergunning. Op internet is te raadplegen wie in het bezit zijn van het document.

Werkgevers moeten voortaan van- af de eerste dag aangeven wannneer een nieuw arbeidskracht begint. Als een illegale werknemer wordt ontdekt, dreigt een naheffing van de belasting en premies over zes maanden, ongeacht de vraag hoe lang de illegale werknemer bij het bedrijf heeft gewerkt. In de bouw worden tussen 10.000 en 14.000 manuren illegaal gewerkt, goed voor de derde plaats achter de land- en tuinbouw en de horeca.

De Arbeidsinspectie blijft in het vervolg foute ondernemers net zolang bezoeken tot ze het goede pad op zijn. De boetes die werkgevers kunnen krijgen bij illegale tewerkstelling, gaan omhoog van 980 naar 3500 euro per werknemer.

De Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU) verwacht niet dat een vestigingsvergunning tot minder illegale uitzendbureaus leidt. “Malafide bedrijven zullen zich immers niet melden en opdrachtgevers zijn er niet in geïnteresseerd”, stelde de ABU in een reactie.

Voor bonafide uitzendbureaus betekent de vergunning daarentegen “veel extra papieren rompslomp”. Hoewel ABU “verheugd” is dat illegaliteit “eindelijk hoge prioriteit heeft gekregen, vindt de brancheorganisatie dat het kabinet onvoldoende aandacht heeft voor de handhavings- en controlemogelijkheden.

Reageer op dit artikel