nieuws

Installatiebedrijf Elsenga richt pijlen op inlijving

bouwbreed

hoofddorp – Elsenga Holding is op overnamepad. Na 81 jaar autonome groei kocht het installatiebedrijf uit Hoofddorp dit jaar zijn Amsterdamse collega Swart&Co. Nieuwe overnames sluit directeur Gepco Elsenga niet uit.

“Opa moest eens weten”, zegt de derde generatie van Elsenga enigszins trots. Grootvader opende in 1923 een winkel annex installatiebedrijfje in Hoofddorp. Op zijn transportfiets met een bos draad op de rug en gereedschap in een leren tasje ging hij de klanten af. “Opa wilde altijd kwaliteit en geen gezeur. Een installatie moest zeker 25 jaar storingsvrij werken, anders was het prutswerk”, zegt Elsenga, die het bedrijf onlangs van zijn oom en vader heeft overgenomen.

Na aankoop van Swart&Co werken er binnen de Elsenga Groep, de holding van Elsenga Installatietechniek, Eltrospect en Elsenga Handel, circa tachtig mensen. De onderneming verwacht in 2004 een omzet van rond de 8 miljoen euro en een lichte winststijging.

Toekomst

Elsenga praat samen met zijn oom, vader en nicht regelmatig over de toekomst van de onderneming. Waar gaat het bedrijf naartoe? Welke kansen zijn er en hoe kan de onderneming uitbreiden.

Groei is volgens de familie te realiseren met overnames. Elsenga denkt daarbij vooral aan loodgieters- en gasbedrijven. “In de markt neemt de vraag naar totaalinstallaties (elektrotechniek, gas en water) toe. We moeten daarop inspelen.”

Door de overname van Swart&Co zet het bedrijf voorzichtig de eerste stappen in de richting van loodgieterij, sanitair en gas. Daarnaast wordt er een nieuwe klantenkring aangeboord: (semi) overheidsinstellingen.

Elsenga verdient jaarlijks het meeste geld in de tak installatietechniek, goed voor 85 procent van de jaaromzet. Deze divisie richt zich vooral op elektrotechniek, verlichting en beveiliging voor hoofdzakelijk de utiliteitsbouw, industrie en de bedrijven- en kantorensector. Eén van de grootste opdrachtgevers is Schiphol.

De ingestorte kantorenmarkt is bij Elsenga Holding voelbaar. “Het is lastig grote werken te krijgen. Er wordt simpelweg niet gebouwd. En als er werk is dan ben je één van de velen die inschrijft op een project.” Elsenga verwacht dat de kantorenmarkt pas over drie tot vier jaar aantrekt.

De economische tegenwind hoeft volgens hem geen desastreuze gevolgen te hebben voor zijn onderneming want het bedrijf richt zich op verschillende facetten. Zo verwacht hij groei in beveiliging. “De vraag naar toegangssystemen met behulp van pasjes neemt toe. Daarnaast trekt het onderhoudswerk aan en krijgen we opdrachten binnen voor kleine verbouwingen op bestaande locaties.”

Wel moet ook Elsenga letten op de kosten. “Kijk naar mijn kantoor. Niets bijzonders. Geen secretaresse, geen marmer vloeren of dure meubels.”

Elsenga Holding hoeft volgens de directeur nog geen projecten tegen kostprijs aan te nemen. “Bedrijven die echt honger hebben kunnen misschien niet anders. Maar je moet dit zoveel mogelijk voorkomen want daarmee maak je de markt stuk.”

Elsenga merkt op dat de economische achteruitgang ook een voordeel heeft. Zo moeten zijn medewerkers op een andere manier nadenken over installeren. Door gebruik te maken van bijvoorbeeld nieuwe bevestigingsmaterialen kunnen montagetijden en kosten afnemen.

Deze besparing wordt groter als installateurs eerder bij het bouwproces worden betrokken. Volgens hem is het beter als bouwers en ontwikkelaars samen met de installateurs in een vroegtijdig stadium een team vormen. Dat werkt doelmatiger dan dat installateurs berekeningen moeten maken aan de hand van kant-en-klare bouwtekeningen.

“Door samen na te denken kan een pand efficiënt worden ingericht.” Vooral met het oog op toekomstige ontwikkelingen wordt vroegtijdig overleg volgens Elsenga steeds belangrijker. Hij denkt daarbij aan de ontwikkeling van �intelligente� gebouwen waar bijvoorbeeld lichten doven als het alarm aangaat en de verwarming wordt geregeld met één knop op de mobiele telefoon.

De komende vijf jaar wil Elsenga Holding meer bedrijven inlijven met behulp van de goedgevulde oorlogskas. Over de vierde generatie Elsenga is nog niet nagedacht. Daar is het volgens de huidige directeur nog veel te vroeg voor.

�Een installatie moet 25 jaar goed werken, anders is het prutswerk�

Een van de werknemers van Elsenga Installatietechniek bezig met een thermografische camera in een verdeelkast.

Reageer op dit artikel