nieuws

Hoogbouw: meer aandacht voor begane grond

bouwbreed

den haag – Niemand is tegen hoogbouw. Niet verwonderlijk tijdens de viering van het vierde lustrum van de Stichting Hoogbouw. Maar hoogbouw moet wel aan voorwaarden voldoen. Ook logisch. De ontwerper, de ontwikkelaar en de bouwer kwamen gisteren in de Ridderzaal aan het woord.

Terwijl rijksbouwmeester Jo Coenen zoeft langs de Sleutelprojecten in Nederland en de wens tot intensivering van de ruimte onder woorden brengt, vraagt hij zich tegelijkertijd af “hoe anoniem onze wereld wordt”, als hier niet goed mee wordt omgegaan.

Ing. J. van Veggel van AM bekijkt hoogbouw door de bril van de ontwikkelaar en investeerder en vindt dat het nooit een doel op zich moet zijn. “Wanneer is een hoogbouwproject succesvol”, vraagt hij zich af. “Als het de magie van de plek weet te raken.”

Middels een filmpje met ophemelende muziek laat hij vanuit prachtige perspectieven deze “magie” – iedere plek is weer anders – zien wat hij bedoelt. “Zonder laagbouw, geen hoogbouw”, vindt hij. “Hoogbouw is een interessante opgave voor Nederland, maar er moet meer aandacht zijn voor de beganegrondfuncties, de plint, de openbare ruimte.”

En ook dr.ir. W. van Vonno, president-directeur van de Nederlandse BAM Groep, brengt het publiek weer vanuit de hogere sferen terug op de begane grond. Hij heeft het over beton, de stenen en de prijzen. “Of het nu laagbouw is of hoogbouw, het gaat nog steeds over gewone onderwerpen. Het verschil tussen laag- en hoogbouw is de logistiek.”

De missie van de Stichting Hoogbouw lijkt ten einde, nu niet alleen de “grote drie”, Rotterdam, Amsterdam en Den Haag, maar ook de kleinere steden hoogbouw hebben ontdekt. Maar niets is minder waar. Van Vonno raadt de stichting wel aan óf snel haar naam te veranderen óf haar doelstellingen drastisch te veranderen. “Hoogbouw bestaat in Nederland niet eens. Niet als je het vergelijkt met de rest van de wereld.”

Reageer op dit artikel