nieuws

Grootse plannen voor Hollands daklandschap

bouwbreed

amsterdam – Van parkeerplaatsen en sportvelden tot moestuinen en complete wijngaarden. De participanten in Leven op Daken presenteren op de BouwRai grootse plannen met het Nederlandse daklandschap.

Leven op Daken is een initiatief van Mastum Daksystemen uit Utrecht en Van der Tol (dak)hoveniers. Deze bedrijven trekken al langer samen op, de afgelopen tijd sloten toeleveranciers Foamglass, Soprema en Phoenix zich bij hen aan. Tijdens de BouwRai zet het vijftal het initiatief breed neer.

Volgens commercieel directeur A. Veerman van Van der Tol is het de bedoeling architectenbureaus, stedenbouwers en opdrachtgevers te inspireren. Op het dak kunnen heuse parken worden aangelegd, parkeer- of sportterreinen en zelfs druiventeelt is mogelijk.

Voorwaarde is dat wordt gekozen voor de goede technische oplossingen. Een losse epdm-folie onder een daktuin levert volgens Veerman ongetwijfeld lekkages op. Om problemen te voorkomen liet Leven op Daken uitvoerige praktijkbladen opstellen door BDA Dakadvies uit Gorinchem. Hierin staat precies wat wel en niet kan.

Op basis van een samenwerking met BDA voor externe kwaliteitsborging bij de aanleg van daksystemen en -tuinen, zijn afspraken gemaakt met een verzekeraar zodat Van der Tol en Mastum een garantie van tien jaar kunnen geven.

Het platform heeft volgens Veerman een belangrijke kennis-, ontwikkelings- en inspiratierol. Omdat dat ook nu al voorop staat, zijn de twee bedrijven erin geslaagd concurrenten als Soprema en Phoenix te verenigen. Kennisontwikkeling en uitwisseling vinden partijen belangrijker dan het directe commerciële belang. Daarom moet het platform voorbeelddetails ontwikkelen. Want hoe bevestig je bijvoorbeeld een lantaarnpaal op een dak? Het is een van de problemen waar partijen die iets meer met hun dak willen, steevast tegenaan lopen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels