nieuws

Groep dreigt met openbreken straten

bouwbreed

den haag – De Groep Graafrechten, de vereniging van alle telecom- en betrokken bouwbedrijven, heeft de Tweede Kamer een brandbrief gestuurd om te voorkomen dat de vergoeding aan grondeigenaren voor lege mantelbuizen terugkomt. Anders zien zij zich genoodzaakt de straten massaal open te breken om ze te verwijderen. Minister Brinkhorst wil de vrijstelling op vergoeding […]

den haag – De Groep Graafrechten, de vereniging van alle telecom- en betrokken bouwbedrijven, heeft de Tweede Kamer een brandbrief gestuurd om te voorkomen dat de vergoeding aan grondeigenaren voor lege mantelbuizen terugkomt. Anders zien zij zich genoodzaakt de straten massaal open te breken om ze te verwijderen. Minister Brinkhorst wil de vrijstelling op vergoeding na vier jaar laten vervallen.

De groep waarschuwt dat de vergoeding aan grondeigenaren (precario) de sector meer dan 100 miljoen euro per jaar kost. “Uit onze berekeningen blijkt dat je met een heffing van 1,50 euro per meter buizen die niet binnen twee jaar worden gebruikt, de buizen beter kunt verwijderen”, aldus F. Sickinghe voorzitter van de Groep Graafrechten. De kosten hangen af van de bodemgesteldheid en bijvoorbeeld het soort bestrating, maar de vereniging heeft een aantal concrete zaken genomen. “Wij zien ook wel dat je niet eindeloos kunt doorgaan, maar het is slimmer echte knelpunten aan te pakken.”

Reageer op dit artikel