nieuws

Gemeente sta-in-de-weg bij ongeval in centrale

bouwbreed

geertruidenberg – De gemeente Geertruidenberg heeft goed de regie gevoerd direct na het steigerongeval in de Amercentrale, concludeert crisisonderzoeksbureau COT. Maar steigerbouwer Hertel vindt dat de gemeente slecht samenwerkte met de werkelijke deskundigen en daardoor een snelle afhandeling in de weg stond.

Het COT voerde het onderzoek uit in opdracht van de gemeente. Het bureau keek daarbij vooral of de gemeente goed gebruik heeft gemaakt van haar bevoegdheden, of de informatievoorziening goed op gang kwam en of de verschillende betrokkenen goed samenwerkten. Achterin het onderzoeksrapport worden wel wat aanbevelingen gedaan die bij een volgende calamiteit een soepeler communicatie moeten bevorderen. Maar de algemene conclusie is dat het rampenplan goed heeft gewerkt. Gisteren werd die boodschap luidkeels via de media geventileerd.

Directeur J. Knol van steigerbouwer Hertel kijkt echter heel anders aan tegen het optreden van de gemeente. Zijn bedrijf had de 65 meter hoge steiger in de stoomketel gebouwd die in de vroege morgen van 28 september 2003 plotseling instortte. Daarbij kwamen vijf mensen om het leven die bezig waren met het reinigen van de ketelwand. Dat gebeurde als deel van een reguliere onderhoudsstop.

Knol is nog steeds boos over de manier waarop burgemeester Meijer van Geertruidenberg de regie compleet naar zich toe trok. Hij had in de uren direct na de ramp volgens Knol beter moeten samenwerken in plaats van zich in een hokje op te sluiten met brandweer en politie. De werkelijke deskundigen werden daardoor tijdelijk buitenspel gezet vond. Er is bijvoorbeeld veel tijd verdaan door abseilers uit Rotterdam te laten komen, die wel ervaren zijn in het abseilen van gebouwen, maar nog nooit een stoomketel van binnen hadden gezien, aldus Knol. Of het ongeval daardoor onnodig levens heeft gekost, durft hij overigens niet te zeggen.

Feit is volgens Knol, dat de reddingsoperatie pas dinsdagmorgen goed op gang kwam, terwijl de ramp al twee dagen eerder plaats vond.

Dat gebeurde na het inschakelen van de endoscopen van het bedrijf Tecson. De brandweer was eerst met een eigen endoscoop op zoek gegaan naar slachtoffers in de massa van verwrongen steigerpijpen en planken. Die instrumenten konden niet goed manoeuvreren in het binnenste van de ketel.

Goed lokaliseren lukte pas met de endoscopen van Tecson, een bedrijf dat nota bene in de week voorafgaand aan de ramp nog actief was in de ketel.

Ook in de reconstructie die het Crisis Onderzoeks Team maakte, blijft dat snellere resultaat met die geavanceerde endoscopietechnieken niet onopgemerkt. Maar onderzoeker Helsloot van het COT stelt dat er geen aanwijzingen zijn dat daarmee de ramp ook minder slachtoffers had gekost. De eerste uren na het instorten waren volgens hem bepalend. De regionale brandweer is niet van plan de speciale endoscopen aan haar uitrusting toe te voegen.

Reageer op dit artikel