nieuws

Gaswinning Waddenzee mag onder strikte voorwaarden

bouwbreed Premium

In het rapport, dat gisteren is aangeboden aan de ministers Dekker (VROM), Brinkhorst (EZ) en Veerman (LNV), stelt de adviesgroep dat het winnen van gas vanaf de wal dermate veel geld opbrengt, dat daarmee de noodzakelijke investeringen kunnen worden gedaan in het natuurgebied zelf en in de economie van Noord-Nederland.

Die investeringen schommelen volgens schatting rond de 800 miljoen euro. De aardgaswinning levert de schatkist tussen de 2,5 en 5 miljard euro op voor die velden die zeker kunnen worden gewonnen en 7 tot 9,5 miljard euro als ook de vermoedelijke voorraden worden meegeteld.

In het rapport concludeert de adviesgroep, onder leiding van oud-PvdA-voorman W. Meijer, dat de natuur van de Waddenzee voorop staat. Alle activiteiten zijn daaraan ondergeschikt, maar het gebied hoeft niet op slot, licht Meijer toe.

De aardgaswinning moet gebeuren met de hand aan de kraan, aldus de adviesgroep. Als blijkt dat door de winning de bodem te veel daalt, dan wordt er ingegrepen.

Meerderheid

In de Tweede Kamer lijkt zich een meerderheid af te tekenen voor de gaswinning. De VVD was altijd al voor, evenals de LPF, maar ook het CDA is na bestudering van het rapport voorstander geworden. D66 zegt open te staan voor een discussie “op basis van feiten” over de winning, terwijl PvdA en GroenLinks tegen blijven. Zij hanteren het voorzorgsprincipe: bij twijfel over mogelijke schade niet doen. Het kabinet neemt voor de zomer een besluit.

Reageer op dit artikel