nieuws

Forse boete voor schuldige in Fins asfaltkartel

bouwbreed Premium

helsinki – De Finse asfaltbranche hangt boetes voor in totaal 97 miljoen euro boven het hoofd wegens overtreding van de kartelregels in de periode tussen 1994 en 2002. Deze boetes zijn door de Finse mededingingsautoriteit tegen de asfalteerders geëist bij de rechter.

Het grootste deel van de boete, namelijk 68 miljoen, moet worden opgebracht door bouwconcern Lemminkäinen. Ook de brancheorganisatie en de Zweedse spelers Skanska en NCC gaan echter niet vrijuit. De van deze bedrijven geëiste boetes bedragen respectievelijk 11 en 4,6 miljoen euro. Lemminkäien, dat wel erkent de regels te hebben overtreden, is het met de hoogte van het te betalen bedrag niet eens, omdat het aanzienlijk meer is dan het op grond van het overleg met de kartelbewakers had verwacht.

Vervolg

Lemminkäinen en de overige zondaars hebben voorafgaande aan het definitieve vonnis een maand de tijd om uiteen te zetten wat ze vinden van de eis.

De asfaltkartelaffaire in Finland is een vervolg op soortgelijke zaken in Denemarken, Zweden en Noorwegen met deels dezelfde betrokkenen.

Reageer op dit artikel