nieuws

Fernhout Groep onderuit bij NCD

bouwbreed Premium

nieuwegein – De Nederlandse Cement Deelnemingsmaatschappij haalt de stekker uit de Fernhout Groep. Vanwege de slechte marktomstandigheden wordt het bedrijf, dat aan het begin van deze eeuw nog goed was voor meer dan 200 miljoen euro omzet, geheel ontmanteld.

Door de overname van de Fernhout Groep verhoogde NCD in het voorjaar van 2001 in één klap met een kwart zijn omzet. Garanties werden afgegeven over het behoud van de eigen identiteit van het bedrijf dat furore maakte in toeslagstoffen, mortel en betonproducten. De tijden zijn echter veranderd.

“Vanwege de aanhoudend negatieve resultaten en de slechte marktvooruitzichten, bestaat het voornemen de Fernhout Groep geheel te herstructureren”, kondigt de raad van bestuur aan. Van de 180 arbeidsplaatsen gaan 70 tot 85 banen verloren. Gedwongen ontslagen zijn volgens de directie niet te voorkomen.

Met Mineralis is een princiepakkoord gesloten – behoudens goedkeuring van de mededingingsautoriteiten – over de overname van het segment Ophoogzand. De tak Industriezand & Grind wordt samengesmolten met Basal Toeslagstoffen en krijgt verdere versterking. Het belang in Van Roosmalens transport- en handelsmaatschappij is van de helft uitgebreid naar 100 procent.

De activiteiten voor overslag en transport van Industriezand & Grind daarentegen worden afgestoten. Bij Fernhout Aannemingsbedrijf gaat de deur op slot.

NCD heeft medio 2002 de eerste stappen gezet om delen van Fernhout te integreren in de kernonderneming. Per 1 januari 2003 zijn de divisies Betonmortel en Betonproducten opgenomen.

Gezien de binnen enkele jaren ernstig verslechterde markt, concentreert de raad van bestuur van NCD zich voortaan versterkt op de kernactiviteiten. De integratie van Industriezand & Grind met Basal Toeslagstoffen wordt nog voor de zomer afgerond.

In voortzetting van Fernhout Aannemingsbedrijf ziet NCD geen brood meer. De resultaten zijn slecht en op verbeterde marktkansen wordt niet gerekend. Wel blijven de lokale aannemers M. Cnossen in Sneek, Bolt in Haren, Leijnse (Lemmer) en Schuurmans uit Terzool overeind.

De betrokken medewerkers bij NCD zijn begin deze week op de hoogte gebracht van de herstructureringsplannen. Met de vakverenigingen is overleg gestart over de opstelling van een sociaal plan.

Reageer op dit artikel