nieuws

Eigen Woning biedt mee op veilingen

bouwbreed Premium

zoetermeer – Het Waarborgfonds Eigen Woning (WEW) gaat meebieden op openbare veilingen. Het fonds wil er zo voor zorgen dat huiseigenaren een redelijke prijs krijgen voor het huis dat ze noodgedwongen moeten verkopen. De verstrekker van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) speelt met het plan in op berichten over vastgoedhandelaren die de veilingen zouden manipuleren […]

zoetermeer – Het Waarborgfonds Eigen Woning (WEW) gaat meebieden op openbare veilingen. Het fonds wil er zo voor zorgen dat huiseigenaren een redelijke prijs krijgen voor het huis dat ze noodgedwongen moeten verkopen.

De verstrekker van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) speelt met het plan in op berichten over vastgoedhandelaren die de veilingen zouden manipuleren om zo de prijzen laag te houden.

“Ik maak me wel zorgen over het feit dat ongeveer de helft van de gedwongen verkopen via de veiling loopt. Uiteraard omdat de opbrengst bij een veilingverkoop per definitie lager is dan bij een onderhandse verkoop. Maar vooral ook door de recente geruchten dat veilingen worden gemanipuleerd door de handel”, licht directeur K. Schiffer van het WEW de plannen toe.

Om het geknoei op veilingen verder terug te dringen en de veilingprijs te verhogen gaat Schiffer ook praten met de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), het ministerie van Volkshuisvesting Ruimtelijke Ordening en Milieu (VROM) en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG).

Het Waarborgfonds Eigen Woning heeft een half miljoen hypotheekgaranties verstrekt. Met een borging van het fonds kan een huizenkoper niet alleen tegen een lager rentetarief geld lenen maar wordt ook eventuele restschuld bij gedwongen verkoop van de woning door het WEW betaald.

Reageer op dit artikel