nieuws

Complete constructie Campus ter discussie

bouwbreed Premium

kerkrade – Niet langer de wapening in de kolomkoppen, maar de complete hoofddraagconstructie van Campus Kerkrade staat ter discussie. Pas als constructeur Haskoning en prof. Kleinman er beiden heil in zien, kan aannemer Laudy Bouw haar werk hervatten. Vrijdagavond na sluitingstijd van deze krant zou verantwoordelijk wethouder H. Bosch van Kerkrade een advies van Haskoning […]

kerkrade – Niet langer de wapening in de kolomkoppen, maar de complete hoofddraagconstructie van Campus Kerkrade staat ter discussie. Pas als constructeur Haskoning en prof. Kleinman er beiden heil in zien, kan aannemer Laudy Bouw haar werk hervatten.

Vrijdagavond na sluitingstijd van deze krant zou verantwoordelijk wethouder H. Bosch van Kerkrade een advies van Haskoning en Kleinman krijgen. Daaraan voorafgaand hadden de constructeurs een bezoek gebracht aan de bouwplaats. Noodzakelijk omdat de constructieschema�s en berekeningen van Haskoning volgens Kleinman nog teveel witte vlekken overlieten.

De dinsdag daarvoor had Bosch de bouw stil gelegd nadat zowel de hoofdconstructeur als extern deskundige Kleinman geen garantie durfden af te geven op de gebruiksveiligheid van het multifunctionele kunst- en onderwijscomplex dat dit najaar zou moeten worden opgeleverd.

Aan technische expose�s waagt de wethouder zich niet meer, maar het huidige probleem is volgens hem van fundamenteel andere aard dan het eerste waardoor de bouw twee weken werd stil gelegd. Toen waren er scheuren ontstaan in de koppen van de kolommen, omdat er te weinig wapening was toegepast.

Inmiddels is volgens Bosch wel duidelijk dat in ieder geval een aantal van die kolommen vervangen zal moeten worden. Destructief onderzoek heeft aangetoond dat niet in alle gevallen de geprefabriceerde kolommen versterkt kunnen worden met een stalen krans of extra betonopstort.

Reageer op dit artikel