nieuws

Brinkman: Contact tussen vmbo en scholingsbedrijven niet optimaal

bouwbreed Premium

voorhout – Het contact tussen het Voorbereidend Middelbaar Beroeps Onderwijs (vmbo) en scholingsbedrijven, de zogenoemde samenwerkingsverbanden, moet beter. Dat zei E. Brinkman, voorzitter van het AVBB vrijdag tijdens de start van het Jaar van de Metselaar.

Volgens Brinkman is de relatie tussen het vmbo en de samenwerkingsverbanden niet optimaal. Hij betreurt dat want scholingsbedrijven zijn een belangrijke schakel tussen het onderwijs en de beroepspraktijk. Samenwerkingsverbanden zijn volwaardige bedrijven die leerlingen in dienst hebben. Zij worden in de praktijk opgeleid binnen ondernemingen die bij de samenwerkingsverbanden zijn aangesloten.

Verder zei Brinkman dat de bouw niet terugverlangt naar de oude ambachtsschool. Wel vindt hij het nodig dat vmbo-leerlingen die daaraan toe zijn eerder in aanraking moeten komen met praktijkvakken. De kwaliteit van het vmbo, waarop veel kritiek is, beoordeelde de AVBB-voorzitter in het algemeen als voldoende.

Veilig en gezond

Tijdens het Jaar van de Metselaar wordt de schijnwerper gericht op veilig en gezond werken. Daarom worden bijeenkomsten gehouden waar een gezonde werkhouding en het gebruik van hulpmiddelen worden gedemonstreerd. Dat zal onder meer gebeuren tijdens de Dag van de Metselaar die in september wordt gehouden.

De prijsuitreiking van de Nationale Metselwedstrijd, die afgelopen week werd gehouden, ging vooraf aan de start van het Jaar van de Metselaar. De Zilveren Troffel ging naar metselaar Stephan Kemna uit Mander. Voeger Klaas van Dillen uit Alblasserdam won de Zilveren Voegspijker.

De prijswinnaars zijn leerling van respectievelijk het Pius X College te Almelo en van de Nederlandse Stichting Praktijkopleiding Voegen te Boxtel. De wedstrijden werden georganiseerd door het Koninklijk Verbond van Nederlandse Baksteenfabrikanten (KNB) in samenwerking met het Teylingen College te Voorhout en regionale samenwerkingsverbanden. De wedstrijden moeten een bijdrage leveren aan de kwaliteit van het metsel- en voegwerk en het animo om metselaar te worden stimuleren.

Reageer op dit artikel