nieuws

Beurswaakhond legt HBG forse boete op

bouwbreed

amsterdam – HBG heeft aandeelhouders en concurrenten destijds te laat geïnformeerd over de interesse van branchegenoot Grupo Dragados. Dat concludeert de Autoriteit Financiële Markten. De toezichthouder op de beurs heeft HBG daarom een boete opgelegd van 109.000 euro.

De bouwer maakte op 5 februari 2002 bekend dat een overname van HBG door de Spaanse branchegenoot Dragados was te verwachten. Volgens de Autoriteit Financiële Markten (AFM) had HBG echter al op 21 december 2001 een “openbare mededeling moeten doen” over het resultaat van de overnamegesprekken. Uit onderzoek van de beurswaakhond is gebleken dat de bouwers toen al wisten dat een bod op HBG in de lijn der verwachtingen lag.

Volgens de beursregels zijn beursgenoteerde ondernemingen verplicht koersgevoelige informatie onverwijld naar buiten te brengen. De AFM vindt dat HBG dat heeft nagelaten. Andere belanghebbenden, zoals aandeelhouders, maar ook concurrerende bieders, zijn daardoor in hun belang geschaad. Bekend is dat in elk geval Heijmans destijds ook dacht aan een overname van HBG.

De Rijswijkse aannemer kwam uiteindelijk in handen van Dragados. Na een machtsovername binnen het Spaanse bouwbedrijf werd HBG hetzelfde jaar echter alweer verkocht, aan de BAM Groep.

Oude zaak

Woordvoerder A. Pronk van de Nederlandse bouwgigant zegt dat waarschijnlijk geen bezwaar zal worden aangetekend tegen de boete van 109.000 euro. “Het is inmiddels zo�n oude zaak, die moeten we maar niet ouder laten worden. Maar formeel hebben we zes weken de tijd om in beroep te gaan. We hebben dus nog even tijd om er over na te denken.”

Volgens Pronk is de bouwer er overigens nog steeds van overtuigd de beursregels destijds niet te hebben overtreden. “HBG heeft altijd gemeend in zijn gelijk te staan. Het is frustrerend om gelijk te hebben, maar het niet te krijgen.” Dat Dragados niet is beboet, noemt de zegsman in dit verband “zuur”.

De AFM wilde gisteren niet zeggen waarom HBG wel en Dragados niet is bestraft. Ook was de beurswaakhond niet bereid aan te geven waaruit blijkt dat HBG de fout is ingegaan. Dat het bouwbedrijf een boete zou krijgen, werd al langer verwacht. Twee jaar geleden al lekte uit dat de toezichthouder van plan was HBG te beboeten. De bouwer zei toen nog zich tegen elke straf te zullen verweren.

Reageer op dit artikel