nieuws

Bestuursverbod bij meerdere faillissementen

bouwbreed

den haag – Binnen enkele weken ligt er een plan van aanpak om faillissementsfraude tegen te gaan. Minister Donner (justitie) wil het toezicht op vennootschappen vergroten en denkt aan een bestuursverbod voor betrokkenen bij meerdere faillissementen.

De bewindsman zei gisteren in overleg met de Tweede Kamer dat de FIOD en het Openbaar Ministerie werken aan het plan. Hij benadrukte dat het toegenomen aantal faillissementen – tot  8750 in 2003, waarvan ongeveer 20 procent in de bouwnijverheid – niet betekent dat ook de fraude is toegenomen.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek schat het aantal frauduleuze faillissementen op 9 procent. De schatkist loopt daarmee 33 miljoen euro mis aan inkomsten. Ongeveer 6,6 miljoen euro daarvan komt voor rekening van frauduleuze faillissementen in de bouwnijverheid. De bouw is als geheel goed voor 20 procent van alle faillissementen. Ongeveer zestienhonderd werknemers zijn daardoor op onrechtmatige wijze op straat gezet.

Donner wil dat de interregionale fraudeteams een rol krijgen in de aanpak van het misbruik van faillissementen. De Tweede Kamer had kritiek op de minister, omdat justitie 2 procent van de faillissementsfraudes aanpakt.

Donner wees de leden erop dat alleen bij bedrieglijke bankbreuk de zaak strafrechtelijk kan worden gebruikt. “Faillissementen zijn primair een civielrechtelijke zaak”, aldus Donner. Hij wil dat ook zo houden, omdat justitie niet alles kan.

Donner wil met de kamerleden niet dat de ondernemers na een faillissement voor het leven besmet zijn. Het helpt zijns inziens wel bij het tegengaan van fraude.

K. Douma (PvdA) vroeg de minister het voor curatoren gemakkelijker te maken om vermoedelijke fraude te melden. Hij kreeg steun van collega�s J. de Vries (CDA) en F. Weekers (VVD) en daarmee een kamermeerderheid.

Donner gaf aan dit mee te nemen bij het opstellen van het plan van aanpak voor faillissementsfraude.

Reageer op dit artikel