nieuws

Bouw ook in 2005 nog in zwaar weer

bouwbreed

den haag – Het jaar 2005 wordt het weer niet voor de bouw. Weliswaar trekken de investeringen van bedrijven aan, maar vooral in computerapparatuur. De overheidsinvesteringen lopen terug. Dit voorspelt het Centraal Planbureau in het Centraal Economisch Plan 2004.

De investeringen in woningen trekken dit jaar 2,25 procent aan. In 2005 zal de opleving zelfs 4 procent bedragen. Het is het enige positieve dat de bouw dit en komend jaar kan verwachten, zo blijkt uit de cijfers van het CPB.

Volgens directeur Henk Don zijn de verwachtingen voor de wereldeconomie gunstig. De Eurolanden lopen daar echter bij achter en Nederland is zo ongeveer het zwakste jongetje van de klas. De economische groei zal uiterst bescheiden zijn met 2,25 procent dit jaar en 2,5 procent volgend jaar.

Lichtpuntje is volgens Don dat vanaf 2005 de concurrentiepositie van ons land ten opzichte van onze buurlanden wat zal verbeteren als gevolg van de in het Najaarsakkoord afgesproken loonmatiging. In 2006 zou daarvan het positieve effect met name in de export zichtbaar moeten zijn.

De investeringen van bedrijven zullen dit jaar nog 2 procent dalen. Volgend jaar verwachten de rekenmeesters een stijging met 1,75 procent. Daarmee zal dan een einde komen aan een vierjarige periode van dalende investeringen.

Voor de bouw levert dat voorlopig nog niets op. De investeringen zullen, zo verwacht Don, vooral gericht zijn op automatisering. In andere bedrijfsmiddelen en gebouwen vallen de investeringen juist verder terug. Ook van de overheid heeft de bouw weinig te verwachten. Volgens het CPB zijn gezinnen, bedrijven en de overheid bezig hun financiën op orde te brengen. Voor de overheid is dat zeker nodig nu het zogenoemde EMU-tekort dreigt te zakken naar 3,3 procent en ook in 2005 nog op 2,9 procent in de min zal staan.

Ombuigingen

Voor het kabinet is dat aanleiding extra bezuinigingen te overwegen. Voor dit jaar zou dat om een bedrag van 2 miljard euro gaan. Wat dat betekent voor de economische groei en de investeringen kon Don niet zeggen. “Dat hangt af van hoe de ombuigingen worden ingevuld.”

Grotere onzekerheden in de voorspellingen zitten in de dollarkoers. Het CPB gaat nu uit van 1,25 dollar voor een euro. Mocht de dollar verder wegzakken, dan heeft dat negatieve gevolgen voor ons land.

Aan de andere kant sluit Don niet uit dat de Wereldhandel meer aantrekt dan nu verwacht wordt. Dat heeft dan weer positieve effecten. Met name de investeringen zouden sneller aantrekken.

Reageer op dit artikel