nieuws

Kerstboom kan te zwaar zijn voor balkon

bouwbreed

EDE – Mensen die hun balkon willen versieren met een kerstboom in een met aarde gevulde pot, moeten oppassen dat zij het balkon niet te veel belasten.

Zeker als er al grote plantenbakken op het balkon staan, is instortingsgevaar niet denkbeeldig. Daarvoor waarschuwt de gemeente Ede in een voorlichtingskrant aan de inwoners. “Aangezien in Maastricht balkons naar beneden zijn gevallen, leek het ons nuttig om de mensen te waarschuwen dat een normaal balkon niet onbeperkt belastbaar is. Wie al veel bakken en potten op zijn balkon heeft staan, moet het gewicht in de gaten houden”, aldus een woordvoerder van de gemeente. Een balkon kan gemiddeld 250 kilo per vierkante meter dragen. Een met aarde gevulde, stenen plantenbak van ongeveer een meter lengte, een gebruikelijk balkonformaat, weegt al ongeveer 120 kilo volgens de gemeente. Als de bewoners op het balkon gaan staan, komt hun gewicht er nog eens bij. De kerstboom met pot hoeft dan niet eens meer zo zwaar te zijn om de maximale belasting te overschrijden. (anp)

Reageer op dit artikel