nieuws

Bommenzoekers uit de vuurlinie

bouwbreed

den haag – De kartelautoriteit NMa staakt het onderzoek naar vermeende prijsafspraken en marktverdeling in de branche voor opsporing van explosieven. Dat heeft de mededingingsautoriteit bekendgemaakt.

De NMa zegt “te weinig concrete aanwijzingen” te hebben gevonden die “voortzetting van het onderzoek rechtvaardigen”.

Woordvoerder S. Bierling van de NMa laat wel weten dat onmiddellijk verder wordt gespeurd als er nieuwe informatie boven water komt. “Misschien komt er een gouden tip binnen of vinden we tijdens andere onderzoeken bruikbare aanknopingspunten. In dat geval kunnen we de zaak heropenen.”

De mededingingsautoriteit dook in april in de markt voor de opsporing van explosieven. Dat gebeurde nadat in het rapport van de parlementaire enquêtecommissie Bouwnijverheid en in diverse kranten vermoedens waren geuit van prijsafspraken en marktverdeling.

Uit een marktverkenning van de kartelwaakhond kwam naar voren dat “wellicht sprake was van verboden afspraken”. Nader onderzoek volgde, maar keiharde bewijzen vond de NMa niet.

Bierling: “We hebben met verscheidene bedrijven en opdrachtgevers gesproken. Dat leverde wel het vermoeden van een kartel op, maar bewijsmateriaal hebben we vervolgens niet gevonden. Dan houdt het op.”

De markt voor de opsporing van niet ontplofte bommen wordt momenteel gedomineerd door vier grote aannemingsbedrijven. Het gaat om Leemans, Monshouwer, Eerste Maas en Waal en Van den Herik. Zij slepen 80 tot 90 procent van alle opdrachten in de wacht.

Directeur R. van Ingen van het Amsterdamse bodemonderzoeksbureau T&A Survey beschuldigde het viertal vorig jaar in deze krant ervan ongeoorloofde afspraken te maken. Voor nieuwkomers zou het daardoor vrijwel onmogelijk zijn aan werk te komen.

T&A bracht vorig jaar een offerte van 10.000 euro uit voor bommenonderzoek in Hengelo. Hoewel de prijs van concurrent Leemans ruim tien keer hoger lag, kreeg T&A het werk niet. Volgens Van Ingen was dat een voorbeeld van de macht van de vier aannemers. De T&A-directeur wil niet zeggen of sinds het onderzoek van de NMa de situatie is veranderd.

Stillegging van het onderzoek naar de bommenzoekende aannemers en het opleggen van miljoenenboetes in vijf bouwfraude-zaken, betekent niet dat de mededingingsautoriteit klaar is met de bouwsector. Ook komend jaar staan de bouwbedrijven hoog op de agenda van de kartelwaakhond.

Onderzoeken lopen er nog naar installateurs en dakdekkers. Verder is de NMa betrokken bij een onderzoek van de Europese Commissie naar een mogelijk prijskartel van de bitumensector.

Eind vorig jaar werden in verband daarmee invallen gedaan bij bitumenproducenten HBG, Heijmans en Shell. Bitumen is een olieproduct dat onder meer wordt gebruikt in de wegenbouw en voor dakbedekkingen.

Reageer op dit artikel