nieuws

Toren Doetinchem verschiet van kleur

bouwbreed Premium

DOETINCHEM – De eerste palen voor de fundering van het unieke kunst/bouwproject in Doetinchem, de D-toren, gaan op 5 december de grond in. Het moet een technisch hoogstandje worden. Nog nooit eerder werd er een gebouw ontworpen, waarbij het paneel zelf het dragende element is, zegt uitvoerder ingenieur R. Wilcke. Een stalen constructie is bij dit project geheel achterwege gelaten.

De D-toren (Doetinchem-toren), waarvan het ontwerp internationale aandacht kreeg, wordt gemaakt van gelamineerde glasvezel. De verschillende bolle en holle delen, waaruit de toren wordt opgebouwd, bestaan uit epoxyhars en glasvezel.

Bedenker van de Doetinchem-toren is beeldend kunstenaar Q.S. Serafijn. Nadat de Rotterdamse architect Lars Spuybroek de toren met een computer had ontworpen, schakelde hij Wilcke in om de mallen voor de negentien delen te maken. Wilcke is verbonden aan het Delftse bedrijf Komplot.

Vervolgens gingen ze naar Duitsland, waar met een speciaal systeem werd uitgerekend hoe dik de laag epoxyhars en glasvezel op de verschillende delen moest zijn.

Als de toren eenmaal wordt gebouwd, worden de delen aan elkaar gemonteerd met een speciale lijm. Deze lijm bestaat uit twee componenten die alleen bij een temperatuur tussen 18 en 23 graden Celsius, kan worden aangebracht. Een aantal bouten moet tijdelijk zorgen voor extra stevigheid, totdat de lijm optimaal hecht.

Scheepsbouw

Normaal gesproken wordt deze manier van lijmen alleen gebruikt bij bijvoorbeeld scheepsbouw. Naast het ontbreken van een stalen constructie maakt volgens Wilcke ook deze methode het project uniek. “We wilden laten zien dat zulke technische snufjes ook bij gebouwen kunnen worden toegepast.”

Een speciale lak moet de toren beschermen tegen ultraviolette straling van de zon. Daarnaast zorgt de lak voor een extra hoogglans. Verder is het de bedoeling dat het kunstobject van tijd tot tijd van kleur verandert. Aan de binnenkant van de toren worden leds bevestigd, die via de computer worden bestuurd. Via een enquête waarin 500 inwoners van Doetinchem De kleur van de toren wordt bepaald door de uitslag van een enquête op internet. Vijfhonderd nog nader te selecteren inwoners van Doetinchem geven door in wat voor stemming ze verkeren. Die uitslag daarvan bepaalt de kleur van de toren.

De bouw van de toren komt waarschijnlijk in handen van het Doetinchemse bouwbedrijf Ten Brinke. Wanneer het bouwwerk wordt gebouwd, is nog niet bekend.

Reageer op dit artikel