nieuws

Zwartepietenspel rond Britse dochter Ballast Nedam

bouwbreed

den haag – Stelde Ballast Plc zijn resultaten echt mooier voor dan ze in werkelijkheid waren? Of heeft moeder Ballast Nedam zich gruwelijk vergist in de Britse dochter en legt ze de zwartepiet nu in Engeland?

Ruim honderd miljoen euro schoof Ballast Nedam de afgelopen jaren richting Engeland. Om de verliezen van de Britse dochter Ballast Plc te dekken en om het ene reorganisatieplan na het andere te financieren. En dat alles weer om de kwakkeldivisie van de Nieuwegeinse aannemer verkoopklaar te maken.

Het bleek uiteindelijk weggegooid geld. Dinsdag maakte Ballast Nedam bekend Plc te hebben opgegeven. Geen cent gaat er nog richting Engeland.

Dat besluit volgde nadat in Nieuwegein duidelijk was geworden dat de Britse dochter er financieel veel slechter voor staat dan tot dusver werd aangenomen. Het hoofdkantoor spreekt over een “onaangename verrassing” en verwijt Ballast Plc eerder “onjuiste cijfers” te hebben verstrekt over haar kaspositie en resultaten. Daarmee legt Ballast Nedam de schuld ondubbelzinnig bij de Britse directie. De vraag is of dat terecht is. Je kunt je ook afvragen hoe Ballast Nedam zich in hemelsnaam heeft kunnen laten verrassen door Ballast Plc, waar onlangs nog een Nederlandse topmanager werd geposteerd.

Ballast Nedam heeft er als beursgenoteerde onderneming in ieder geval alle belang bij de zwartepiet ergens anders neer te leggen. Hoe leg je je aandeelhouders anders uit dat er meer dan honderd miljoen euro in een bodemloze put is verdwenen?

Feit is ook dat het hoofdkantoor jaar in jaar uit de slechte resultaten van Ballast Plc heeft geslikt. De problemen in Engeland zijn immers niet van gisteren. De afgelopen jaren boekte de divisie louter verliezen. In 2002 67 miljoen euro, het jaar ervoor 32 miljoen euro. En ook de bedrijfsresultaten van de jaren daarvoor zijn niet om over naar huis te schrijven: 1 miljoen euro in 2000, 4 miljoen in 1999 en 2 miljoen in 1998. De stekker had er met andere woorden veel eerder uitgetrokken kunnen worden. Dan had Ballast Nedam in ieder geval nieuwe verliezen in Engeland niet meer hoeven te dekken. Tel uit je winst. Niet uitgesloten is natuurlijk dat bestuursvoorzitter Rene Kottman van Ballast Nedam teruggefloten is door hogerhand. Het Duitse bouwconcern Hochtief bezit nog altijd 48 procent van de aandelen van Ballast Nedam. In het huidige bouwklimaat moet ook zij op de kleintjes letten. Het zou de drastische ommezwaai van Nieuwegein in elke geval verklaren.

Dat Ballast Nedam uiteindelijk afscheid zou nemen van zijn Britse activiteiten, dat was gepland. Dat de aannemer geen cent terugziet van de gedane investeringen echter niet. Die inschattingsfout komt geheel voor rekening van Nieuwegein.

Reageer op dit artikel