nieuws

Leien gevels blikvanger voor woningen in Hoofddorp

bouwbreed

hoofddorp – Een showroom voor leien. Zo noemt Leidekkersbedrijf Willem van Boxtel uit Weurt de 288 woningen die in de Vinex-wijk Floriande met leien zijn bekleed.

Naar een ontwerp van het Amsterdamse architectenbureau Heren5 ontstaat door de met lei beklede woningen “een kleurrijke wijk met een eigen karakter”, aldus directeur R. van Boxtel.

Het bedrijf heeft namelijk gebruik gemaakt van diverse kleuren zoals zilverblauw, geelbruin, groen, bruin en grijs/zwart met paarse vlekken. Deze leien komen dan ook uit verschillende delen van de wereld, te weten Afrika, Italië, Spanje en China.

Voor de Chinese multi-color zijn aparte leihaken toegepast. Van de leidekkers vraagt deze lei ook extra veel vakmanschap, omdat het zo dik is.

Van Boxtel zweert bij lei. “Een schitterend en eerlijk natuurproduct met talloze mogelijkheden. Dat komt omdat lei uitmuntende eigenschappen bezit”, stelt hij. “Een heel belangrijke is dat het water-, zuur-, licht-, vorst- en zeeluchtbestendig is. Leien zijn ook bestand tegen temperaturen van maar liefst 200 graden Celsius. Al met al perfect voor daken en wanden.”

Door de geschiedenis heen heeft de kwaliteit van lei zich volgens Van Boxtel ook al bewezen. “Het is erkend als een sterk en sierlijk oerproduct en wordt overal in de wereld gebruikt. Duurzaamheid en schoonheid voor het leven”, vertelt de directeur, de derde generatie Van Boxtel na de oprichting van het bedrijf zo�n 150 jaar geleden door Willem van Boxtel. Niet alleen in Hoofddorp is Willem van Boxtel BV als onderaannemer aan de slag gegaan. Ook in onder meer Leidsche Rijn en voor de Rijksuniversiteit Groningen zijn muren en daken bekleed met lei.

In Floriande worden in totaal 6500 woningen gebouwd.

Reageer op dit artikel