nieuws

Bouw brengt eiser bewust in tijdnood

bouwbreed

den haag – Aannemers voeren een uitgekiende strategie door de Raad van Arbitrage boven de civiele rechter te verkiezen bij de afwikkeling van de bouwfraudeclaims. Gepoogd wordt opdrachtgevers in tijdnood te brengen bij het rondkrijgen van hun vordering.

Dat zeggen juristen die bouwbedrijven bijstaan in de afhandeling van de bouwfraudeclaims. Zij spreken van een “uitgekookte procestactiek”.

Bij de Raad van Arbitrage zijn elfhonderd claims ingediend door honderden opdrachtgevers die zich benadeeld voelen door de aannemerij. De zaken werden vooral �voor de vorm� aangemeld, in afwachting op het eerste proces bij de civiele rechter. Bouwbedrijven hebben echter bezwaar gemaakt tegen opschorting van de arbitragezaken. De geschillenbeslechter heeft daarop al vierhonderd van de elfhonderd zaken in behandeling moeten nemen.

“Aannemers dwingen opdrachtgevers nu hun zaak te presenteren, ook al hebben ze die nog niet rond”, aldus jurist M. Oranje van advocatenkantoor SchutGrosheide. “Lukt het de opdrachtgevers niet, dan gaat hun beurt over. Daar speculeren bouwbedrijven op. Het is een doelbewuste tactiek.”

Bouwondernemingen hebben ook een voorkeur voor de Raad van Arbitrage omdat deze zaken niet openbaar zijn, in tegenstelling tot die van de rechtbank. Dat scheelt de bouw een nieuwe golf van negatieve publiciteit. Daarnaast twijfelen veel bedrijven aan de deskundigheid van de civiele rechter.

Genuanceerd

Oranje: “Een groot aantal aannemers ligt de parlementaire enquête nog vers in het geheugen. Daar werd niet altijd even genuanceerd omgegaan met de bouwfraude. Terwijl het onderwerp daar wel om vraagt. Het is immers een uitermate ingewikkeld dossier. Dan heb je liever niet een rechter die net een echtscheiding heeft uitgesproken.”

Aannemers wensen een snelle afwikkeling van de claims omdat ze anders nog jarenlang boven hun hoofd blijven hangen. Een gerechtelijke procedure tot aan de Hoge Raad aan toe, kan al gauw vijf jaar duren. De procedure bij de Raad van Arbitrage gaat doorgaans een stuk sneller. “De eerste definitieve uitspraak in deze kwestie zal dan ook wel door de arbitrageraad worden gedaan”, meent een andere jurist. Volgens hem streeft de Raad van Arbitrage naar “een principe-uitspraak”, die leidend wordt voor alle andere geschillen.

Volgens diverse betrokken advocaten kunnen opdrachtgevers hun zaken zowel aan de Raad van Arbitrage als de civiele rechter voorleggen. Ook als de ene instantie al een uitspraak heeft gedaan over dezelfde zaak. Niettemin verwachten de juristen dat “het lastig wordt nog naar de rechter te stappen als de arbiter de vordering heeft afgewezen”.

Reageer op dit artikel