nieuws

Bouw verliest in halfjaar twintigduizend banen

bouwbreed

Telden de statistici van het CBS aan het einde van vorig jaar nog 437.000 banen in de bouwnijverheid, zes maanden later komen ze uit op 419.000. Een afname derhalve van 4,1 procent. Ook als het tweede kwartaal van dit jaar wordt vergeleken met dezelfde periode vorig jaar komt het banenverlies in de bouw uit op […]

Telden de statistici van het CBS aan het einde van vorig jaar nog 437.000 banen in de bouwnijverheid, zes maanden later komen ze uit op 419.000. Een afname derhalve van 4,1 procent. Ook als het tweede kwartaal van dit jaar wordt vergeleken met dezelfde periode vorig jaar komt het banenverlies in de bouw uit op bijna twintigduizend.

In geen enkele andere sector liep het aantal arbeidsplaatsen in het vorige kwartaal procentueel zo sterk terug als in de bouwsector. In totaal verdwenen volgens het CBS in het bedrijfsleven 116.000 banen. In de zorg en bij de overheid nam de arbeidssterkte in vergelijking met vorig jaar juist toe, met 94.000 banen.

Aannemelijk

Het CBS schaart onder de bouwnijverheid bedrijven die actief zijn in de burgerlijke­ en utiliteitsbouw, de grond­, wegen­, en waterbouw, het grondverzet en de bouwinstallateurs. Toeleveranciers vallen niet onder de bouw. Het is daarom aannemelijk dat het werkelijke verlies aan banen in de bouwbranche nog hoger uitkomt. In de betonproductenindustrie bijvoorbeeld zijn afgelopen maanden duizenden banen geschrapt.

Het Algemeen Verbond Bouwbedrijf (AVBB) laat weten niet verbaasd te zijn over de forse terugval. Enkele maanden geleden al voorspelde voorzitter E. Brinkman een verlies van tienduizenden arbeidsplaatsen in de bouw voor de komende tijd. “Maar het is nooit leuk om gelijk te krijgen”, zegt AVBB­woordvoerder P. Wouters nu. “De cijfers van het CBS zijn een dramatische illustratie van de economische ontwikkelingen.”

Het banenverlies wordt vooral veroorzaakt door de teruggelopen woningbouwproductie en de ingestorte kantorenmarkt. Door de bouwfraude­affaire is bovendien de concurrentie in de gww­sector toegenomen. Om het hoofd boven water te houden zijn aannemers gaan snijden in hun personeelsbestand. Bijna vijfhonderd bouwbedrijven lukten het afgelopen halfjaar niet om overeind te blijven; ze gingen failliet.

Volgens het AVBB is het hard nodig de bouwproductie op te stuwen. De bouwwerkgeverskoepel becijferde onlangs dat elke woning die wordt gebouwd de bouwbranche anderhalf arbeidsjaar oplevert en de toelevering nog eens een halfjaar.

Wouters: “Tienduizend huizen minder bouwen scheelt dus twintigduizend arbeidsjaren. Dat geeft het belang aan van het opkrikken van onder meer de woningbouwproductie. De vraag is nu hoe de maatschappelijke behoefte naar woningen kan worden omgezet in productie.”

Wat betreft het verlies aan arbeidsplaatsen is Wouters somber gestemd. Bij het AVBB komen steeds meer signalen binnen dat, vooral in het noorden en oosten van het land, bouwbedrijven in moeilijkheden verkeren. “Het water is velen tot aan de lippen gestegen.”

Reageer op dit artikel