nieuws

Overlevingskansen voor koudebrugonderbreking

bouwbreed

den haag ­ Wanneer als gevolg van het ongeluk in Maastricht de Isokorf en soortgelijke koudebrugonderbrekingen in de ban worden gedaan, moet de wapening van balkons weer op de oude manier worden vervlochten, waarna het beton wordt gestort. Niemand verwacht echter dat het zover zal komen.

Bij grote balkons waren sommige constructeurs volgens directeur J. Kraus van D3BN altijd al huiverig om koudebrugonderbrekingen toe te passen. Ze willen het beton constructief laten meewerken en kiezen voor de traditionele ophanging, waarbij de wapening tussen balkon en vloer op een paar plaatsen worden geconcentreerd en aangestort. Tussen die verbindingszones bevindt zich isolatiemateriaal. De grotere koudebrug nemen ze voor lief; de grotere sterkte prevaleert. Persoonlijk verwacht Kraus niet dat dit weer gangbare praktijk zal worden. De Isokorf vindt hij een handige fabrieksmatige oplossing voor een probleem dat anders in het werk een arbeidsintensief karwei is.

Diezelfde mening is emeritus­hoogleraar constructieleer prof. ir. A Krijgsman toegedaan. Met de afstand van iemand die niet meer in de dagelijkse bedrijfsvoering meedraait, schetst hij in een notendop de ontwikkelingen in de balkonophanging in de afgelopen decennia. In de jaren zestig werden balkons gewoon doorgestort. Na tien jaar bleek dat door temperatuurspanningen de balkons gingen scheuren, waardoor er water bij de wapening kwam en die ging roesten. Daarna kwam een balkon in zwang dat was opgelegd op consoles. De balkonplaat lag in principe los, zodat het vrijelijk kon werken onder invloed van de temperatuur. Hoewel Krijgsman het persoonlijk allemaal wat overdreven vond, werden de koudebruggen op termijn een probleem geacht en startte de ontwikkeling van producten als de Isokorf, waarmee inmiddels zo’n 1,5 miljoen balkons in Europa zijn opgehangen. Volgens Krijgsman is het een prima product. Uit de onderzoeken zal wel naar voren komen, dat het in de wijk Céramique in Maastricht verkeerd is toegepast, verwacht hij.

Hakron, concurrent van Isokorf­leverancier Schöck, heeft sinds kort een voorspanningssysteem in het assortiment, waarmee ook balkons worden opgehangen. Directeur H. Evers is vooral gecharmeerd van de eenvoud ervan. Je hebt één type pijpje één type voorspanstreng en één type verankeringsplaat. Door de lengte van buizen en strengen te veranderen en de hart­op­hart afstand te variëren kan het systeem geschikt worden gemaakt voor elk balkon. Bij Isokorf en Bouwbox (een vergelijkbaar systeem van Hakron) is dat wel even anders. Die worden op specificatie gebouwd voor elk balkon. Ook Evers verwacht echter niet dat het incident in Maastricht de doodsteek voor de koudebrugonderbreking betekent.

Overleven

Volgens Kraus is het voorspansysteem bovendien geen echt alternatief. Als er een banvloek over de Isokorf wordt uitgesproken, zal die volgens hem ook dit systeem treffen. Het gaat er immers om dat het balkon alleen aan de stalen wapening hangt en dat het beton niet constructief meewerkt. Maar hij verwacht dat de Isokorf ‘Maastricht’ wel zal overleven, al zullen er ongetwijfeld voorschriften wijzigen of andere spelregels komen hoe de betrokkenen in een bouw­ en ontwerpproces met elkaar omgaan.

Reageer op dit artikel