nieuws

Uitbreiding gevangenis Zwolle biedt gevangenen meer comfort

bouwbreed

zwolle ­ Het cellentekort en de vraag of er meer gevangenen op een cel mogen, staan hoog op de politieke agenda. Ook de bouwwereld moet hiermee rekening houden. Nog tijdens de werkzaamheden aan de Zwolse gevangenis ging het roer om.

Vorig jaar begon Trebbe Bouw aan de uitbreiding van de Zwolse gevangenis. Noodzakelijk vanwege het cellentekort, maar ook omdat de mannelijke gevangenen te veel met hun ogen gericht waren op de vrouwelijke gedetineerden. Om de twee seksen meer te scheiden besloot het ministerie van Justitie in het nieuwe deel alleen de vrouwen onder te brengen. In september wijzigde justitie haar plannen. In het nieuwe deel zou een andere groep gevangenen worden ondergebracht, bestaande uit criminele buitenlandse vrouwen die wachten tot ze het land worden uitgezet. Omdat ze vaak maar tijdelijk in een Nederlandse cel verblijven, worden ze samen op een cel geplaatst. Daarvoor was het wel nodig om de cellen aan te passen. Aanvankelijk zou de gevangenis, verdeeld over drie lagen, worden uitgebreid met 120 eenpersoons cellen. Twee cellen van 4 bij 2,5 meter worden nu via een doorgang met elkaar verbonden. Hierdoor ontstaat een grotere leefruimte en is het mogelijk vier gevangenen in een dubbele cel te huisvesten.

Comfort

Om de vrouwen wat meer comfort te bieden is extra ventilatie aangebracht. Deze tussentijdse wijzing in de bouw kostte justitie 160.000 euro. Daardoor is het nu mogelijk 188 mensen te plaatsen. Mochten er in de toekomst minder cellen nodig zijn dan kunnen de gangen tussen de verbonden cellen worden dichtgemaakt. Met de bouw van de gevangenis is 20 miljoen euro gemoeid. In januari 2004 is de oplevering.

Reageer op dit artikel