nieuws

School geeft energiezuinig voorbeeld

bouwbreed

eindhoven – Het Lorentz Casimir Lyceum in Eindhoven krijgt als eerste in Nederland het GreenLight-certificaat voor energiezuinige verlichting met hoge lichtkwaliteit. De school wordt momenteel gerenoveerd en zestien lokalen worden voorzien van nieuwe plafonds waarin HF-verlichting met daglichtafhankelijke regeling is opgenomen. De school spaart daarmee tienduizenden euroís op jaarbasis uit.

Deze zomer zijn op de school de douche- en kleedruimten vernieuwd. Daar zijn al hoogfrequent-armaturen toegepast, gecombineerd met bewegingsmelders. Door energie te besparen wil de school een voorbeeld geven aan de leerlingen en een bijdrage leveren aan de vermindering van CO2-uitstoot. Het GreenLight-programma is een initiatief van de Europese Commissie, dat in Nederland door Novem wordt uitgevoerd. Het is een vrijwillig programma, waarbij bedrijven en overheden zich verbinden tot het verbeteren van de bestaande verlichting en het toepassen of installeren van nieuwe installaties met energiezuinige verlichting. ìHet is geen programma dat subsidies oplevertî, zegt Klaas van Hoek, programma-adviseur van Novem. ìDe besparing moet dusdanig zijn, dat zij de investering rechtvaardigt. In het buitenland, waar men met het programma verder is dat in ons land, zijn voorbeelden van terugverdientijden van tweeÎnhalf tot vier jaar bekend. Een voorwaarde is ook, dat de lichtkwaliteit gelijk blijft. Met de huidige technieken zijn besparingen van dertig tot veertig procent geen uitzondering. Dan hebben we het ñ als het om scholen, kantoren, sporthallen en dergelijke gaat ñ over een heleboel geld dat wordt bespaard.î

Plaquette

Om aan het programma te kunnen meedoen ñ en dus een fraaie plaquette met het logo van GreenLight op de gevel te mogen schroeven ñ moet de deelnemer, die in het programma ëpartnerí wordt genoemd, in tenminste de helft van zijn ruimten de verlichting verbeteren. Hij hoeft de investeringen niet ineens te doen: hij mag er vijf jaar voor uittrekken. ìDe beste beschikbare technologieÎn moeten worden toepastî, zegt Van Hoek. ìConventionele voorschakelapparatuur moet worden vervangen door elektronische, fluoriscentielampen ñ zeg maar tl ñ moeten worden vervangen door de nieuwste generatie fluoriscentielampen, armaturen moeten worden vervangen door nieuwe die een veel betere lichtopbrengst geven. Zo zijn er nog meer maatregelen denkbaar. Heel belangrijk voor de besparing van energie vormen ook daglichtafhankelijke regelingen (DAV) en aanwezigheidsdetectie (AWD).î Bedrijven die het GreenLight-programma promoten worden ëendorsersí genoemd. Dat kunnen fabrikanten en leveranciers van verlichtingsartikelen als lampen, voorschakelaars, armaturen en dergelijke zijn, evenals ontwerpbureaus en lichtadviseurs, handelaren en importeurs en energiebedrijven. In Nederland is de fabrikant ETAP de ëmain endorserí van het GreenLight-programma en biedt uitgebreide promotionele ondersteuning aan het programma. Opmerkelijk genoeg heeft een ëgrote gloeilampenfabriek in het zuiden des landsí zich nog niet als grote promotor van het programma opgeworpen.

Partner

Het Lorentz Casimir Lyceum in Eindhoven mag zich nu scharen in een illuster rijtje van bedrijven en instellingen, die zich partner van GreenLight mogen noemen. Zo bespaart de nationale Spaanse gasmaatschappij Gas Natural meer dan een half miljoen kWh per jaar, ofwel meer dan 27.000 euro, uit door de verlichting te verbeteren, een Belgische metaalfabriek bespaart 38 procent op de electriciteitsrekening. Dat scheelt jaarlijks ruim 7000 euro. In Nederland doet het staalbouw- en gevelbouwbedrijf Oskomera in Deurne mee. Niet alleen scholen en bedrijven haken aan het programma aan. Op de groeiende lijst van partners staat een heel rijtje Italiaanse gemeenten. In Sassari is een centraal dimsysteem geÔnstalleerd, waardoor ís avonds en ís nachts de verlichting in straten met minder verkeer op een laag pitje gaan. Dat scheelt ruim 1,8 miljoen kWh per jaar en spaart de belastingbetaler een bedrag van ruim 172.000 euro uit. De terugverdientijd van de maatregel is drie jaar. ìIn principe hebben we het toch over bedrijven, kantoren, instellingen en instituten van ondernemingen of overhedenî, zegt Van Hoek. ìVoor de particulier komen maar een paar van de maatregelen in aanmerking. Een AWD in de schuur, dat kan nog, maar DAV in de huiskamer is niet praktisch. Toch hoeft het niet altijd om grote gebouwen te gaan. Een achtklassige school kan al duizend euro per jaar besparen door tussen de middag een uur de lichten in de lokalen uit te doen. Maar ja, de schakelaar is snel vergeten en dus moet je het automatisch laten gebeuren.î

Reageer op dit artikel