nieuws

Ergernis makelaars gaf Fortuyn vleugels

bouwbreed

amsterdam – Zware kritiek op het voortrekken van wooncorporaties door gemeenteambtenaren heeft het makelaarsnetwerk van Harry Mens over de brug geholpen fors geld te steken in politieke verandering. Volgens de ondernemer uit Lisse is de branche de afgelopen kwart eeuw bij de bouw van vrije-sectorwoningen voortdurend de voet dwarsgezet door onwillige ambtenaren.

Makelaars zijn van huis uit tuk op het bouwen voor de vrije sector. In vergelijking met sociale woningbouw is de winstmarge veel hoger. De corporaties geven echter traditioneel de voorkeur aan veel minder lucratieve goedkope woningen. ‘Als de woningbouwvereniging langs kwam, dan ging alles prima. Maar o wee als je wilde praten over een vrije sectorwoning!’, verwoordt Mens het ongenoegen. Pim Fortuyn was volgens de makelaar het vleesgeworden voorbeeld van het ongenoegen in de branche. Mens had dan ook geen moeite vlot een half miljoen euro bijeen te brengen om de partijkas te spekken. ‘We waren in de winning mood. Voelden dat we de ruk naar rechts konden maken’. De voor Fortuyn bestemde donaties kwamen niet allemaal bij de op 6 mei vermoorde politicus terecht. De helft van het geld verdween naar Leefbaar Nederland (LN), de partij waar de politicus aanvankelijk aan het roer stond. De rest van het geld kwam terecht bij de Lijst Pim Fortuyn (LPF), overhaast opgezet om na de struikelpartij bij LN alsnog aan de verkiezingen te kunnen deelnemen. De halve ton die Mens voor zijn goede vriend Pim aan Leefbaar Nederland schonk, miste uiteindelijk doel. Na een juridische twist werd bekendgemaakt dat het geld op de rekening van Mens teruggestort zou worden. ‘We hebben dat toen zo afgesproken. Maar ik heb het geld nooit teruggekregen.’

Begrip

Zonder zijn eigen kritiek in te slikken, vraagt Mens begrip voor de ambtenarij. De presentator van het televisieprogramma Business Class vindt dat er meer begrip mag zijn voor de geplaagde beroepsgroep. ‘Vanuit de ministeries wordt een soort hetze tegen ambtenaren ontketend. Ook de ambtenaar is gewoon een mens.’ De donateurs van Fortuyn – volgens Mens een man of zes – blijken de buik vol te hebben van de PvdA. ‘De gelden zijn niet alleen maar aan Pim Fortuyn gegeven. De euro’s kwamen ook beschikbaar vanuit de gedachte: hoe kunnen we links nou eens een keer de hoek ingooien?’ En de aanval op links lukte voortreffelijk, vindt Mens. ‘Als de kleinzoon van Melkert over vijftig jaar tot commissaris van de koningin wordt benoemd, dan zullen de mensen zich Pim herinneren.”

Donaties

Makelaar Mens relativeert het belang van de donaties. ‘Vakbond FNV heeft ooit drie miljoen gulden in de partijkas van de PvdA gestort om Lubbers te stoppen. Dus waar hebben we het over’. Het makelaarsgeld is gebruikt voor advertenties en reclamecampagnes. Mens ziet zijn persoonlijke inzet als een veel belangrijkere bijdrage aan de doorbraak. ‘Pim is bij mij begonnen, in het tv-programma Business Class. Achteraf durf ik wel te zeggen dat ik hem gemaakt heb. Aanvankelijk deed ik dat niet om hem een politiek platform te geven. Later is dat wel zo geworden.’

Reageer op dit artikel