nieuws

Perslucht voert afvalwater nieuwbouwwijk snel af

bouwbreed

alkmaar – De Wageningse nieuwbouwwijk Boomgaarden heeft een bijzonder rioolgemaal. Er komen geen pompen aan te pas. Een luchtpersgemaal gaat het afvalwater van 140 woningen afvoeren. Het gemaal functioneert al sinds april naar behoren, stelt de leverancier. De gemeente bevestigt dit.

Op het ogenblik voert het gemaal het afvalwater af van twaalf van de 140 wooneenheden in de nieuwbouwwijk. Tot nu toe zijn er geen storingen opgetreden. “Bijzonder voor een nieuw systeem. Daar zijn we zeer tevreden mee”, aldus projectleider R. van Vliet van de gemeente Wageningen. Er wordt weliswaar maar een deel van de capaciteit aangesproken, maar de werking bij hoge afvoeren is niet anders dan bij lage. Bij een luchtperssysteem wordt namelijk een buffervat gevuld met afvalwater. Is het geheel gevuld, dan zorgt een ingenieus kleppensysteem ervoor dat het vat met behulp van luchtdruk wordt geleegd. Bij groter aanbod van afvalwater wordt de frequentie van het luchtpersen verhoogd. Het systeem is geleverd door I.E. Systems in Alkmaar. Dit bedrijf levert al jarenlang luchtperssystemen van beperkte capaciteit voor buitengebieden. Ingenieurs- en architectenbureau Haskoning, adviseur van de gemeente Wageningen, was op de hoogte van deze toepassingen en oordeelde dat het luchtperssysteem een goed alternatief zou zijn voor een traditioneel gemaal met pompen. Het heeft er alle schijn van dat dat zo is. Directeur J. van Baar van I.E. Systems laat weten dat het systeem al vanaf april in gebruik is. Bijzonder is de relatief hoge vereiste capaciteit van 5 kubieke meter per uur. Hij laat weten nu pas met deze toepassing naar buiten te komen nu het systeem goed blijkt te werken. “Je kan op de tekentafel wel iets moois verzinnen, maar rioleringswerk is weerbarstig. Zand en vuil, vooral in de bouwfase, kunnen veel storingen geven. Wij zijn verheugd dat het systeem nu goed blijkt te werken.” I.E. Systems heeft het luchtperssysteem overigens zelf verzonnen.

Spindelafsluiter

Het luchtpersgemaal ‘Boomgaarden’ bestaat uit een schacht van polyetheen met een inwendige diameter van 1,2 meter en een hoogte van 3,35 meter. De wand bevat een opening van 250 millimeter voor de inkomende riolering op een b.o.b. (hoogte van de binnen onderkant buis) van 0,3 meter boven de bodem van de schacht. Een spindelafsluiter in de wand maakt het mogelijk de toevoer af te sluiten voor werkzaamheden in de put. Op de bodem van de schacht zijn twee luchtpersputten (elk 200 liter en gemaakt van roestvast staal) geplaatst. Het afsluiten van elk van de persruimten gebeurt met een drijvende klep (fabrikaat Beuker type 75LK). Het inwendige leidingsysteem bestaat uit PE-leidingen, terugslagkleppen en afsluiters. Inkomend afvalwater dat de schacht bereikt, stroomt vrijwel direct door naar de onderruimte met de persputten. Zodra de onderruimte gevuld raakt, sluit de drijvende klep de opening af. De compressor wordt geactiveerd en perst de ruimte via de persleiding leeg naar de nabij gelegen riolering. In de onderruimte ontstaat dan overdruk. Als de bovenruimte zich weer met water vult, opent de klep zich weer. De luchtverplaatsing die daarbij ontstaat zorgt voor opwoelen van eventueel bezonken vuil. Twee compressoren (elkaars reserve) verzorgen de benodigde perslucht. Ze zijn opgesteld in de schakelkast boven de grond. Daarin zitten ook de schakelventielen en verdere schakelapparatuur. In het systeem voor Boomgaarden zijn compressoren gebruikt met grote luchtopbrengst (Rietschle type Pico) en grotere driewegventielen om een snelle be- en ontluchtingscyclus te krijgen. Een korte cyclus betekent nu eenmaal een grote afvoercapaciteit van het luchtpersgemaal. De capaciteit van het systeem voor Boomgaarden blijkt veel hoger te kunnen zijn dan de 5 kubieke meter per uur die is vereist. Het geïnstalleerde systeem is getest en afvoeren van 20 kubieke meter per uur blijkt volgens Van Baar geen problemen op te leveren. “We zijn bij het ontwerp veilig gaan zitten”, aldus Van Baar. Als voordelen noemt Van Baar verder het lage elektrische vermogen van het systeem (1 kilowattuur), de geringe geluidsbelasting van de compressoren en de eenvoud van onderhoud ten opzichte van de gebruikelijke pompgemalen. Het gemaal ‘Boomgaarden’ blijft tot eind dit jaar in beheer bij de projectontwikkelaar van de nieuwbouwwijk, Leijten en Partners uit Rotterdam. Daarna neemt de onderhoudsdienst van de gemeente Wageningen het beheer over.

Reageer op dit artikel