nieuws

Brinkman: Motto voor nieuw kabinet ‘doen, doen, doen’

bouwbreed

den haag – Het nieuwe kabinet zal als motto ‘doen, doen, doen’ moeten nemen. Dat zei AVBB-voorzitter E. Brinkman via een video-opname tegen de deelnemers aan het Nationale Bouwcongres van het AVBB.

Volgens Brinkman, die momenteel wegens ziekte zijn werkzaamheden tijdelijk heeft stilgelegd, ligt er een hele hoop werk te wachten op een nieuw kabinet. ‘Daarbij bedoel ik niet nog meer nota’s. ‘Doen, doen, doen’ moet het nieuwe motto worden’, aldus de bouw-voorman die daarmee indirect kritiek spuide op het paarse kabinet. Hij zei verder dat de komende tjd keihard moet worden gewerkt aan het herstel van het vertrouwen van maatschappij en politiek in de bouw. Door de vermeende bouwfraude is vooral het vertrouwen tussen overheidsopdrachtgevers en de bouw ‘niet vanzelfsprekend’ meer. Bovendien hoopt Brinkman dat de parlementaire enquête zal leiden tot verbetering van de aanbestedingsregels op een manier die beide partijen in hun waarde laat. Daarmee doelde hij vooral op de rekenvergoeding, die nu in het UAR 2001 wel is geregeld, maar nauwelijks wordt gebruikt. In de wandelgangen was overigens te proeven dat velen zich zorgen maken over de parlementaire enquête. Het feit dat een aantal grote partijen mensen in de enquêtecommissie heeft gezet die na de verkiezingen niet terug zullen keren in Kamer, maakt de zorgen nog groter. Daarmee, zo wordt gezegd, geven die partijen er blijk van de enquête of de bouw niet serieus te nemen.

Lijsttrekkers

Andere zorgen voor de bouw zijn de steeds meer dichtslibbende wegen, het gering aantal nieuwe woningen dat wordt gebouwd en de stroperigheid van procedures. Tijdens het congres werden daarom ook de lijsttrekkers van de vijf grootste partijen ondervraagd op die onderwerpen. Daarbij was opmerkelijk dat tegen de verwachting in de PvdA meer vertrouwen in de markt blijkt te hebben dan de VVD. Gevraagd naar hun mening of het kenniscentrum PPS, dat nu bij het ministerie van Financiën zit, naar de markt toe zou moeten, was de PvdA daarvoor en de VVD tegen.

Reageer op dit artikel