nieuws

Staalstrijd dreigt tussen Europa en VS

bouwbreed

De Europese staalindustrie kan zich gaan opmaken voor een nieuwe strijd met de Verenigde Staten. De International Trade Commission, een adviesorgaan van de Amerikaanse overheid, is tot de conclusie gekomen dat bepaalde staalimporten schadelijk zijn voor Amerikaanse bedrijven.

Het onderzoek van de ITC maakt voor president George W. Bush de weg vrij importbeperkende maatregelen te nemen. Begin juni had Bush de ITC gevraagd onderzoek te doen. Hij deed dit onder druk van de Amerikaanse staalproducenten. Uit het onderzoek blijkt dat van de 33 onderzochte importproducten er twaalf schadelijk zijn voor de Amerikaans industrie.

Op basis van het onderzoek moet de ITC nu voor 19 december aanbevelingen doen over eventuele maatregelen. De Amerikaanse president heeft vervolgens zestig dagen de tijd om een besluit te nemen. Daarbij heeft hij vier mogelijkheden. Niets doen om wille van de goede verhoudingen met de bondgenoten in de strijd tegen het terrorisme. Hij kan importquota opleggen, de invoerrechten verhogen of een combinatie van die twee.

Dumppraktijken

Net als de Europese staalindustrie heeft de Amerikaanse het moeilijk. De prijzen zijn laag als gevolg van de dumppraktijken van met name Aziatische landen. Sinds de Aziëcrisis van 1998 hebben in de VS al 25 bedrijven uitstel van be-taling moeten vragen. Vorige week sloot de twee na grootste staalproducent Bethlehem Steel zich daarbij aan.

De import is weliswaar afgenomen, maar de prijzen zijn nog steeds laag als gevolg van een vermindering van de vraag. Dit komt mede door de verzwakking van de Amerikaanse economie.

Protectionisme

Mocht Bush besluiten tot protectionistische maatregelen, dan is Duitsland het land dat het meest getroffen wordt. Dat is een van de grotere exporteurs naar de VS.

Voor Europa als geheel dreigt dan nog meer overcapaciteit te ontstaan dan er al is met alle gevolgen van dien voor de prijs van staal. En juist die lage prijs heeft de nodige bedrijven al in de problemen gebracht, te beginnen met Corus, het fusiebedrijf British Steel en Hoogovens. Met name British Steel had het al moeilijk. Dit kwam deels door inefficiënte productie, en voor een nog belangrijker deel door het dure Engelse pond.

Reageer op dit artikel