nieuws

Geen regels voor ongewenste e-mails

bouwbreed

Voorlopig maakt de Europese Unie geen einde aan de stroom ongewenste e-mails en sms’jes, ook wel junkmail genoemd.

Het Europees Parlement heeft een besluit over het verbieden van deze internetvervuiling voor zich uit geschoven. Het parlement, dat hierover medebeslissingsrecht heeft, gaat eerst een nieuw rapport schrijven. Dat kan vier tot zes maanden duren.

De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, wil junkmail verbieden. Bedrijven mogen dan alleen nog maar reclame-mailtjes en sms-berichten sturen als de consument daar zelf om vraagt. Dan zou het uit zijn met elektronische post waarvan de ontvanger zelf moet aangeven dat hij die niet wenst te ontvangen. VVD-Europarlementariër Elly Plooij vindt het uitstel jammer. “Ik denk dat het voor de kerst niet lukt.” Maar zij is toch niet ongelukkig met de vertraging. “Beter een goede richtlijn dan een slechte.” Plooij was voor een verbod. Maar zij trok op het laatste moment een wijzigingsvoorstel in dat bedrijven, politieke partijen en liefdadigheidsclubs toeliet twee keer per jaar elektronische post te sturen.

Reageer op dit artikel