nieuws

‘U gelooft het niet, het gebouw zakt’

bouwbreed

Vijftig jaar geleden was het ondenkbaar dat in het zompige Nederland zo hoog kon worden gebouwd. De betonmassa zou beslist in de pudding wegzakken. Nu draaien bouwers er hun hand nauwelijks meer voor om. Als de ene projectontwikkelaar zich het hoogste gebouw op nationaal niveau toemeet, ligt op de tekentafel van de concurrent alweer een nog hoger exemplaar.

We schrijven 1966 als in Rotterdam wordt begonnen met de bouw van de toren voor de medische faculteit van de Erasmusuniversiteit. De arbeiders mopperen: “Dit kun je geen grond meer noemen, dit is dik water”. Intussen klopt de hoofdopzichter in paniek op de deur van de projectingenieur. “U gelooft het niet, het gebouw zakt!”

Schrik volgt op ongeloof. Er wordt gesuggereerd extra palen voor de fundering te slaan, maar uiteindelijk blijken de cijfers toch te kloppen. Het 67 miljoen kilogram zware gebouw zakt 13 centimeter de grond is. Zoals deskundigen hadden berekend.

Hoogwerker

Het is een fragment dat zondagavond 1 juli op televisie is te zien in de documentaire ‘Wolkenridders en Luchtkastelen’.

Medisch wetenschapper Wim Kleijer zit veertien jaar lang als hoogste hoogwerker van Nederland in de Erasmustoren. Tot in 1991 het gebouw van de Delftse Poort (151 meter) voor zijn ogen opdoemt.

“Boven de 150 meter wordt het echt spannend”, zegt Joost Schrijnen, directeur Stedelijke Ontwikkeling Rotterdam. Hij zetelt op de bovenste verdieping van Europoint (92 meter). “Er zijn al diverse plannen binnengekomen, maar er staat er nog geen één. Ik ben benieuwd wanneer de markt nu doorzet.”

Luxortoren

Architect René Steevensz werkt al acht jaar aan de Luxortoren, die 185 meter hoog moet worden. Onlangs werd het stedenbouwkundig plan – met daarin de toren – gepresenteerd.

Het verlangen naar omhoog heeft volgens Schrijnen niets te maken met de grondprijzen of het ruimtegebrek. “We willen nu eenmaal steeds harder rennen, meer presteren en dus hoger bouwen.”

Er zijn in Nederland weinig bedrijven die een hoog gebouw voor zichzelf neerzetten. President-directeur Pieter Korteweg behoort tot de uitzonderingen. Hij wenste voor de Robecotoren (96 meter) schuine vensterbanken om te voorkomen dat er stapels papieren op worden gelegd, en het kantoor rommelig oogt. Hij wilde niet opscheppen en bleef net iets onder het WTC.

De AVRO zendt op zondag 1 juli om 18.30 uur via Nederland 1 de documentaire ‘Wolkenridders en Luchtkastelen’ uit.

Reageer op dit artikel