nieuws

Glazen dak Floriade bezaaid met zonnecellen

bouwbreed Premium

De Floriade 2002 zet wederom hoog in op duurzaamheid. Een van de spraakmakende ‘blijvers’ wordt ongetwijfeld het dak van een grotendeels open tentoonstellingshal. De 30.000 vierkante meter glazen overkapping zal bezaaid liggen met 128.000 PV-cellen. Een noviteit is dat de zonnepanelen deel uitmaken van de dakconstructie. De montage van ’s werelds grootste geïntegreerde zonne-energieinstallatie gaat eind deze maand van start.

De zonnig ogende staalconstructie valt vanaf de N205 ter hoogte van Vijfhuizen gelijk in het oog door haar omvang en uitstraling. Op acht meter hoge stalen kolommen liggen geel gespoten balken, in een patroon van hard op hard 16 meter in het vierkant, die de mediterrane sfeer eronder moet versterken.

De tentoonstellingshal meet maar liefst 100 bij 278 meter, de oppervlakte van vier voetbalvelden, en is daarmee het grootste bouwwerk van het tienjaarlijkse evenement dat volgend jaar in de gemeente Haarlemmermeer zal plaatsvinden.

De gele staalconstructie in combinatie met de grijze kolommen geven het skelet iets zwevends, maar eronder ligt “een enorme fundering” weet Ton Aker, terreinmanager van de Floriade. Maar liefst 126 stalen palen en buizen verdwenen 20 meter de bodem in tot op de vaste grondlaag. Daarnaast werden nog eens 46 betonnen palen geheid voor het opvangen van de krachten van de gevels van het afsluitbare gedeelte, dat ongeveer eenderde van het geheel beslaat.

De ijzersterke constructie heeft de gemeente Haarlemmermeer inmiddels al meer dan een miljoen gulden extra gekost. Maar het is dan ook de drager van een niet alleen qua omvang maar ook qua opbouw bijzondere overkapping; de tienduizenden PV-cellen zijn namelijk geïntegreerd in de dakconstructie.

Transparante folie

Het dak, met een hellingshoek van 21,6 procent, wordt opgebouwd uit een kleine twintigduizend glazen panelen van gehard glas. Deze 4 millimeter dikke platen worden aan beide zijden beplakt met een transparante folie, die aan de binnenzijde brandvertragend is en tevens bijdraagt aan de stijfheid van de panelen.

Op elk paneel zijn 66 monokristallijne PV-cellen van 12 bij 12 centimeter gebrand. Aker: “We wilden helder glas maar met een beperkte lichtinval zodat de temperatuur en de lichtintensiteit gedurende warme, zonnige dagen toch nog acceptabel blijven voor de bezoekers en de beplantingen. Ons streven was, een transmissie van maximaal 25 procent. We hebben gekeken naar gehard glas met een schermdoek, wat ook in de tuinbouw gebruikt wordt en gekeken naar polycarbonaat, maar beide voldeden niet aan die eis.”

De gewenste oplossing voor dit probleem kwam uiteindelijk van Nuon. Het energiebedrijf kwam met dit zonnepaneeldak, dat een lichtdoorlatendheid van 17,2 procent heeft. Het dakproject werd vervolgens Europees aanbesteed, waarbij Siemens Solar als winnaar uit de bus kwam. De totale investeringen voor het dak belopen 41 miljoen gulden. Daarbij kon gerekend worden op 11,4 miljoen subsidie van het ministerie van Economische Zaken.

Levensduur

De glazige overkapping voldoet uiteraard aan de strenge veiligheidseisen. De panelen, van 157 bij 83 centimeter, doorstonden de valproef van TNO met glans. Na het loslaten van een zandzak van vijftig kilo van een hoogte van een meter vertoonden ze zelfs geen barst. De levensduur van de platen is berekend op vijftig jaar.

Nog deze maand wordt begonnen met de montage van de aluminium kapconstructie. Er zal eerst een goot worden aangebracht aan de staalconstructie. Daaraan wordt een speciaal ontworpen transportkarretje bevestigd om het monteren van de 15 kilo zware panelen te vergemakkelijken. De planning is dat eind juni de eerste zonnepanelen kunnen worden ingelegd.

Op 1 december moet het dak gereed zijn wat grofweg neerkomt op zo’n 160 platen per dag. Aker: “De bevestiging zal gebeuren door een combinatie van inklem- en schuifprofielen. Ventilatie geschiedt mechanisch vanuit de nokken.

Blijven liggen

Onder de kap vindt 260.000 kuub luchtstroom per uur plaats die gereguleerd moet worden. Dat gebeurt met 65 uitblaasventilatoren. “Te weinig maar zeker te veel ventilatie is niet wenselijk. Voor de planten is niet meer dan één meter per seconde acceptabel.”

Akers streven is “een park te leveren waarbij na afloop zo veel mogelijk kan blijven liggen. De factor beheersbaarheid speelt daarbij de doorslaggevende rol.” Voor ’s werelds grootste geïntegreerde zonne-energiesysteem is dat in ieder geval de komende tijd zeker gesteld. Nuon heeft zich namelijk verplicht om na afloop van de Floriade 2002, voor de duur van de komende negentien jaar de exploitatie en beheer van de centrale op zich nemen. Jaarlijks moet het dak drie miljoen kWh natuurstroom opleveren, zo is berekend, goed voor zo’n duizend woningen. De gemeente Haarlemmermeer zal die stroom ook afnemen.

Daarnaast zal de gemeente zelf op zoek gaan naar een exploitant voor de ruimte onder het dak. Geen makkelijke opgave, aangezien het bestemmingsplan een’ bijzondere recreatieve functie’ voorschrijft. Welke toekomst uiteindelijk voor de centrale is weggelegd blijft vooralsnog een vraag, ook voor Aker. “We hebben er anderhalf jaar denkwerk in zitten, maar zeker weten doe je het pas achteraf.”

Het dak

Opdrachtgever: Stichting Floriade 2002

Architect: Niek Roozen/Janton Stolk

Hoofdaannemer: Dura Vermeer

Directievoering: Arcadis PV-centrale

Oppervlak: 27.800 m2 (platte vlak)

Kosten: 40 miljoen waarvan 11,4 subsidie EZ

Vermogen: ca 1,23 miljoen kWh per jaar

PV-leverantie: 20 jaar

Bouw: Siemens

Eigenaar/beheer: Nuon

Hal later voor ander doel te gebruiken

Reageer op dit artikel