nieuws

Gevelbeplating op instorten

bouwbreed

De betonnen gevelbeplating van twee woningen in Zoetermeer is losgeraakt en dreigt te vallen. Aan de woningen aan het Kooienswater in de wijk Meerzicht is forse schade ontstaan. De gevelbeplating is gestempeld (zie foto). Ook de andere huizen in het rijtje zijn ondersteund, maar nadat onderzoek heeft uitgewezen dat daar niets loos is, zijn de stempels weggehaald.

Naast de tien woningen in het rijtje zijn ook bij zes andere huizen van hetzelfde type steekproeven genomen. Er komt nu een onderzoek naar alle 446 woningen in die buurt. Daarvan zijn 317 particulier bezit en 129 van een woningcorporatie. Wellicht zijn aan alle woningen aanpassingen nodig. Oorzaak van het loslaten van de gevelbeplating, die de breedte van twee woningen overspant, is het afbrokkelen van het beton waaraan de borstwering is bevestigd. De huizen stammen uit 1972 en 1973 en zijn gebouwd door een aannemer die later is overgenomen door Ballast Nedam.

Hoe groot de schade is, en of en op wie die eventueel is te verhalen, kon een woordvoerder van de gemeente Zoetermeer nog niet zeggen. “Ik neem aan dat ook de garantieregeling eindig is.”

Reageer op dit artikel