nieuws

Onderwegkantoor houdt kenniswerker uit file

bouwbreed

‘Sommige mensen kunnen beter ergens anders gaan werken’. Met deze slogan biedt D-Office werkgevers, die hun personeel juist willen vasthouden, een steun in de rug. Het bedrijf verhuurt onderwegkantoren. Abonnementhouders mijden zo files, vinden er verschillende soorten werkplekken en hebben meer tijd voor thuis. Het doel: twintig locaties binnen vijf jaar.

“Je hoeft niet iedere dag meer naar je werk”, dreunt de housemuziek bij de opening door het gebouw aan de Arena-Boulevard in Amsterdam-Zuidoost. En de diskjockey roept: “Alles verandert, niets blijft.”

Het is woensdagavond 31 januari, zes uur. Binnen worden de champagneglazen bijgevuld en buiten treedt de duisternis in, mist komt op. De organisatoren zorgen ervoor dat tijdens de receptie veelvuldig claxons klinken om even te herinneren aan het fileleed. Een groot aantal gasten krijgt een ware vip-behandeling: zij worden in de schijnwerpers gezet en hun entree, opgenomen door een camera, wordt rechtstreeks uitgezonden via een groot aantal monitoren, overal in het gebouw aanwezig.

De investeerders in D-Office zijn ING Vastgoed, IPMMC Vastgoed en bedenker F. Geerts. Hoeveel geld zij in deze kantoren steken, willen de partners niet zeggen. Maar in de wandelgangen circuleert een bedrag van 10 miljoen gulden. Er zijn inmiddels contracten gesloten met meer dan vijf grote klanten, waaronder ING.

Cockpits

De vestiging Amsterdam telt vijf etages en 3600 vierkante meter. Er is plaats voor driehonderd flexwerkers. Zij kunnen kiezen uit lange tafels voor het raam, lounges, gesloten werkkamers of cockpits: pc-werkplekken met halfhoge, geluiddempende muren eromheen. De belangrijkste bijdragen aan deze nieuwbouw komen van aannemer BAM, installateur Unica en de binnenhuisarchitect. KPN probeert de zakelijke vertaling uit van EasyEverything, de keten die de consument rond de klok internetapparatuur aanbiedt.

De vestiging Baarn draait al enkele maanden. Per 1 maart gaat het kantoor in Bodegraven open. Het concept mikt op twintig locaties door het land, bij wegaansluitingen die liggen voor de filevorming. Alleen de Amsterdamse vestiging ligt bij een kruispunt van verschillend vervoer: op twee minuten lopen van station Bijlmer, al maakt D-Office hiervoor geen reclame.

De initiatiefnemers zijn naar de ING gestapt om een grote partner te vinden. “Wij vinden dat zij mooie gebouwen neerzetten”, zegt B. Menheere, één van de directeuren van D-Office. “Ook heeft de ING-groep veel potentiële klanten in huis. Wij zien als doelgroep vooral jongere kenniswerkers tussen de vijfentwintig en vijfendertig, die heel Nederland tot hun werkgebied rekenen. Zij hechten minder dan de oudere generatie aan status als houten bureau en kasten. Bovendien gelooft ING in flexibel werken en draagt dat ook uit.”

Te steriel

Met een basisabonnement van 4800 gulden kan de cardhouder 250 uur in een D-Office kantoor houden. Directeur Geerts: “Met individuele wensen wordt rekening gehouden. Wie vaak komt, een kamer te steriel vindt en graag een bloemetje of een schilderij erbij wil, die zal een luisterend oor vinden.”

Bij het basisabonnement (19 gulden per uur) horen een parkeerplek, een werkplek aan één van de lange tafels, gratis koffie uit de automaat en normaal telefoonverkeer. Wie meer wil, zoals vergaderen, een kop cappuccino, catering of een ruimere werkplek, betaalt meer. Via een persoonlijke toegang op de website kan men zien hoeveel capaciteit op welke locatie aanwezig is en hoeveel uren van het abonnement zijn opgesoupeerd.

De toekomstige locaties liggen nog niet vast. Menheere: “We willen in elk geval rond de grote steden zitten, omdat daar de kantorenmarkt groot is en groeit. Daarnaast denken we aan een wat ruimere, landelijke spreiding. We zoeken vooral grotere afnemers. Bedrijven die een tijdelijke projectgroep willen huisvesten, die organisatieonderdelen wegens ruimtegebrek ergens anders en toch in de buurt willen huisvesten en opvang zoeken bij calamiteiten.”

Reageer op dit artikel