nieuws

Uitstel opening museum door hoge vochtigheidsgraad

bouwbreed

De opening van het nieuwe Stedelijk Museum aan het Canadaplein in het centrum van Alkmaar wordt door een te hoge vochtigheidsgraad in het gebouw uitgesteld tot eind december. Vanavond vindt al wel de officiële opening plaats van het ‘cultuurplein’ waartoe het museum behoort. Dat gebeurt door staatssecretaris Van der Ploeg. Het Stedelijk Museum opent dan officieus de deuren met een fototentoonstelling. De schilderijen komen later.

De hoge vochtigheidsgraad wordt veroorzaakt doordat de luchtbehandelingsinstallatie later is geleverd dan de bedoeling was. De oorzaak daarvan is een brand in een naburig pand in mei dit jaar, waarvan het in aanbouw zijnde museum ook de nodige gevolgen ondervond. Nadat de schade was hersteld, werd het klimaatsysteem geïnstalleerd. Aannemer M.J. de Nijs uit Warmenhuizen kon echter niet voorkomen dat er al het nodige vocht in de nieuwbouw terecht was gekomen doordat het gebouw nog niet wind- en waterdicht was. Niet goed sluitende ramen en kozijnen versterkten het probleem. “We nemen de aannemer niets kwalijk”, verduidelijkt woordvoerder H. Duncker van het museum. “Maar onze collectie zestiende-eeuwse schilderijen is niet bestand tegen een vochtigheidsgraad van zeventig procent.”

Normale waarden

Inmiddels is de vochtigheidsgraad met ventilatiesystemen teruggebracht tot normale waarden, zo rond de 50 tot 55 procent. Tot schade zal uitstel van de opening niet leiden, aldus Duncker. Nieuwbouw van het museum was nodig vanwege ruimtegebrek in het bestaande, zestiende-eeuwse gebouw. “Een prachtlocatie, maar te klein. Een groot deel van onze schilderijen konden we niet tonen aan het publiek.” Het ontwerp van het museum is van Mecanoo Architecten in Delft. De nieuwbouw is gecombineerd met de plannen voor het cultuurplein, dat ook de bouw van een centrale bibliotheek, de verbouw van het cultureel centrum en een nieuw centrum voor de kunsten, Articance, behelst.

Reageer op dit artikel