nieuws

Fabrikanten: Nederland zet de toon met hergebruik pvc

bouwbreed Premium

De gezamenlijke fabrikanten van kunststof leidingsystemen zien een beslissing van de Europese Commissie inzake productie en gebruik van pvc met vertrouwen tegemoet.

“Voor wat betreft de gezamenlijke inzameling van gebruikt pvc en de recycling ervan is Nederland koploper in Europa en wordt het Nederlands model zelfs als voorbeeld gesteld”, laat H. Bovendeerd, voorzitter de Vereniging van Fabrikanten van Kunststof Leidingsystemen (FLS), weten.

Tijdens de onlangs gehouden pvc-hearing in Brussel bleek al uit gesprekken met diverse Europarlementariërs dat met name de Nederlandse kunststof-leidingenindustrie een zeer vergevorderd recyclingsysteem hanteert.

“De Nederlandse industrie kent al sinds 1991 met een gezamenlijk inzamelingssysteem van afgedankte thermoplastische kunststoffen ten behoeve van recycling. Op dit moment wordt in Nederland jaarlijks ruim 100.000 ton aan pvc-leidingen geproduceerd. Per jaar wordt 3000 ton afval ingezameld, date voor 100 procent wordt gerecycled. Helaas gaat toch altijd nog een 1000 ton afval naar de diverse verwerkingscentrales. Wij zijn nu bezig ook deze stroom te ondervangen. Desondanks loop de Nederlandse industrie op Europees niveau ver voor wat betreft de inzameling en verwerking van pvc-afval”, aldus Bovendeerd.

Overschreden

Volgens hem is inmiddels gebleken dat de verwachte levensduur van 40 à 50 jaar ruimschoots kan worden overschreden. Uit een onderzoek naar de eerste generatie kunststof leidingen die nu nog in de grond ligt, is geconstateerd dat deze leidingen nog van een dusdanige kwaliteit zijn dat ze nog eens 40 jaar meekunnen. Hoewel het onderzoek uitgaat van een behoorlijke toename van pvc-afval uit kunststof leidingen na 2010, uitgaande van een levensduur van 40 jaar, kan deze verwachting nu worden bijgesteld.

Bovendeerd: “Binnen de kunststof-leidingenindustrie zijn wij druk bezig met onderzoek naar vervanging van de schadelijke toevoegingen als stabilisatoren. Cadmium en ftalaten worden in pvc niet gebruikt. Lood daarentegen wel. Deze stabilisator wordt gebruikt in het productieproces en dient ter bescherming van de inwerking van uv-licht. Wanneer lood eenmaal aan pvc verbonden is, is de toevoeging absoluut geen gevaar meer voor de volksgezondheid.”

Op dit moment is de industrie druk bezig met onderzoek naar een alternatief voor deze stabilisator. Eén van deze alternatieven is de toepassing van organische stabilisatoren. “Deze toevoegingen bevatten geen zware metalen. Naar verwachting zullen deze toevoegingen binnen een aantal jaren toegepast kunnen worden in de productieprocessen”, aldus Bovendeerd.

Reageer op dit artikel