nieuws

Boeren tegen afstaan grond voor Maas

bouwbreed

Limburgse boeren willen zelf aanleg en beheer van de natuur langs de Maas in Noord-Limburg onder handen nemen. Ze weigeren hun landbouwgrond af te staan voor de beveiliging van dit deel van de Maas.

De Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) reageert hiermee op de zogeheten Zandmaasplannen van staatssecretaris De Vries (waterstaat). Om overstromingen van de Maas tegen te gaan, wil de overheid landbouwgrond gebruiken als overloop voor hoog water. Daarvoor wil het ministerie minstens 1200, en mogelijk zelfs 3600 hectare van de boeren afnemen. Volgens de LLTB is dat niet nodig: boeren kunnen zelf ook aan natuurbeheer doen. De LLTB vindt die oplossing bovendien vele malen goedkoper voor de staatssecretaris. Voor het natuurbeheer door boeren bestaan namelijk uitgebreide subsidiemogelijkheden. Uit die pot zouden de kosten van de veiliger Maas flink kunnen worden gedrukt. Oorspronkelijk zou er zo’n 3600 hectare langs de Maas worden vrijgemaakt voor natuurontwikkeling. Dat zou moeten gebeuren door natuurbeheersorganisaties. Maar dat kost de staatssecretaris te veel, zodat ze haar plannen heeft bijgesteld naar 1200 hectare.

Reageer op dit artikel