nieuws

Assen stelt voor de zekerheid toch heel wat eisen

bouwbreed

B. Klinkenberg van de afdeling projectontwikkeling van de gemeente Assen vouwt de plankaart voor de nieuwbouwwijk Kloosterlanen uit. Zijn wijsvinger gaat over de vierhonderd percelen die Assen als vrije bouwkavel uitgeeft. “Maar de woningen moeten wel voldoen aan het beeldkwaliteitsplan. Hier”, wijst Klinkenberg naar het uiterste puntje van de kaart, “overwegen we een buurtje zonder welstandscriteria te realiseren. Met groen kunnen we dat mooi afschermen.”

Overigens haast Klinkenberg eraan toe te voegen dat hierover nog geen officieel besluit is gevallen. Hij weet als geen ander dat bouwen zonder welstandscriteria in Assen uitermate gevoelig ligt. Nog geen twee jaar geleden besloot de gemeente in de nieuwbouwwijk Marsdijk voor de 21 kavels in het plan ‘Het Stoep’ geen welstandseisen te stellen. Het voornemen kwam het gemeentebestuur te staan op een stroom bezwaren van omwonenden. “Het algemene gevoel was dat er op die kavels de meest waanzinnige huizen zouden worden gebouwd. Zelfs de term Chinese muur is gevallen. Men was als de dood dat de vrije-kavelwoningen tot waardevermindering van de projectmatige huizen zouden leiden. Onder druk van de bewoners hebben we toen toch maar wat basiseisen aan de bebouwing in ‘Het Stoep’ gesteld.”

Droomhuis

Klinkenberg vindt dat eigenlijk nog steeds jammer. “We zijn toch benieuwd naar wat er zich ontwikkelt als je geen voorwaarden stelt. Wat voor woningen komen er te staan en wat voor buurt ontstaat er.” “Wij hebben hier ons droomhuis gebouwd, dit is toch wel ons plekje”, zegt M. Ritzema. Zij is één van de 21 gelukkigen die anderhalf jaar geleden een kavel in Het Stoep wist te bemachtigen. Daarvoor heeft zij wel een dag of tien voor het stadhuis moeten bivakkeren. “Maar het is de moeite waard geweest”, zegt ze enthousiast. Ritzema’s woning is een traditioneel vrijstaand huis met zadeldak en garage. “Het is geworden wat wij ons ervan hadden voorgesteld. Ook als hier geen welstandscriteria waren geweest, hadden we exact hetzelfde huis gebouwd.”

Kleur verf

Ze heeft dan ook geen problemen gehad met de welstandscommissie. “We wilden eigenlijk een iets andere kleur verf op de kozijnen maar dit witte vinden we ook erg mooi.” Volgens ambtelijk secretaris Scholten van de Welstandscommissie hadden de plannen voor Het Stoep wel iets ‘spannender’ mogen zijn. “We hebben de lichtste toets over de bouwplannen laten gaan. Er is bijvoorbeeld gekeken of de detaillering van een woningtype wel goed is doorgevoerd. Dit om te voorkomen dat twee bouwstijlen door elkaar heen lopen.”

Landelijke stijl

Op de hoek van Juweelstoep staat de woning van Willems. Ook zijn woning straalt een zekere traditionele landelijke stijl uit. “Dit huis had ik al in mijn hoofd nog voor we de grond hadden. Dus het had hier ook gestaan als het welstandsvrij was geweest.” Het bouwen van zijn eigen woning is Willems niet tegengevallen. “Je moet het natuurlijk wel leuk vinden. Ik heb mts bouwkunde gedaan, dus ik ben ook niet helemaal een leek op het gebied van bouwen. Als jedat wel bent, valt het denk ik niet mee de bouw te begeleiden. Want dat is wel nodig; je moet bij een aannemer nooit iets op z’n beloop laten.” H. Bultema hoeft zich daar niet druk om te maken. De medewerker van de Groningse Monumentenwacht bouwt in Het Stoep zijn huis helemaal zelf. “Het is altijd mijn droom geweest ooit eens helemaal zelf mijn eigen woning te bouwen. En dit was mijn kans.”

Zelf ontworpen

Het wordt een moderne woning die Bultema ook zelf heeft ontworpen. “De welstandscommissie heeft mij daarbij wel geholpen om de detaillering goed te krijgen.” Sinds maart van dit jaar is hij de avonden en weekeinden aan het werk geweest. “Nog een half jaartje en dan kunnen we erin, hoop ik.” De belangstelling voor een bouwkavel is in Assen groot. Het is ook om die reden dat de gemeente op de uitleglocatie in Kloosterveen alleen al in de eerste fase vierhonderd vrije kavels heeft gepland. “De fase telt verder 1464 projectwoningen. Dat betekent dat we 27,3 procent aan vrije kavels uitgeven. Daarmee zitten we toch heel dicht bij het door Remkes gewenste percentage van 30 procent.” Wel is er voor deze vrije kavels een beeldkwaliteitsplan opgesteld. Het hoofdthema in Kloosterlanen is een buurt met het karakter van de jaren twintig. Dat moet in de architectuur en vooral ook in de kleurstelling van de huizen naar voren komen. Klinkenberg: “Je wilt toch een bepaalde sfeer uitstralen en dan ontkom je niet aan dit soort voorschriften.” Op de verkoop van de kavels hebben de voorwaarden in elk geval geen remmend effect gehad.

De kavels met prijzen variërend van honderdduizend gulden tot ruim boven de drie ton gingen redelijk snel over de toonbank.

Reageer op dit artikel