nieuws

Duitsland begint nog dit jaar aan voltooiing van A31

bouwbreed

Het regiobestuur van Weser-Ems heeft de laatste hindernissen genomen voor de versnelde voltooiing van snelweg A31. Nog voor de jaarwisseling wordt een begin gemaakt met de aanleg van de laatste veertig kilometer op de route van Emden naar Bottrop.

De vlak langs de Nederlandse oostgrens gelegen A31 is een belangrijke ontsluitingsweg voor Groningen, Oost-Drenthe en Twente in de richting van het Ruhrgebied. De financiering van het laatste stuk A31 geschiedt op bijzondere wijze. Voor de eerste keer in Duitsland betalen Kreisbesturen en lokale bedrijven mee aan de bouw van een snelweg. Met de aanleg van de weg tussen Emsbüren en Bad Bentheim is een investering gemoeid van 470 miljoen gulden. De Kreisen, een soort miniprovincies, komen met 94 miljoen gulden over de brug. Het regionale bedrijfsleven levert een bijdrage van 23,5 miljoen gulden. Vanwege het Nederlands belang draagt ons land 33,6 miljoen van de kosten. Wat de armlastige bondsregering betreft, had de afronding van de A31 nog tot 2015 kunnen wachten. Na acties vanuit de regio’s Emsland en Münster stemde het bouwministerie toe meer vaart te maken, mits de rekening maar niet naar Berlijn zou worden gezonden. De Kamers van Koophandel aan de Nederlandse zijde van de grens ondersteunden de acties tot versnelde afronding van de A31.

Reageer op dit artikel