nieuws

Casco’s van grauwe flats straks fleurige rijtjeshuizen

bouwbreed

Flats van vijf verdiepingen terugbrengen tot eengezinswoningen met twee woonlagen. Dat gebeurt in Maassluis, waar woningstichting WSM alvast Remkes’ plannen met binnenstedelijke vernieuwing in praktijk brengt. Casco’s van muisgrijze elementenflats krijgen een tweede leven

Echte ‘jaren zestig flats’. Onduidelijke entree, geen lift en vooral grijs. Betongrijs. Van dergelijke flats staan er velen in de componistenbuurt in Maassluis. De flats zijn opgebouwd uit het bouwsysteem van Elementum, waarbij op prefab wandpanelen vloeren werden gelegd die bij de knooppunten zijn aangestort. In totaal zijn in de jaren zestig en zeventig zo’n vierhonderdduizend woningen opgetrokken uit systemen als die van Elementum. De meeste voldoen niet meer aan de huidige normen. Na eerdere renovatie van een aantal Elementumflats kiezen Woningstichting Maassluis en aannemer Panagro uit Leidschendam nu voor een andere aanpak. Ze strippen de oorspronkelijke flats van vijf verdiepingen en brengen die terug naar twee verdiepingen. Daarvan worden 118 koopwoningen en 41 appartementen gemaakt. Behalve de wijk is in ieder geval ook het milieu bij die aanpak gebaat, want het casco en de funderingen blijven in gebruik. Ook de hele infrastructuur blijft intact.

Storten

Of de opvallende aanpak ook financieel voordelig uitpakt, is nog niet helemaal duidelijk. Dat hangt volgens directeur H. Poolman van aannemings- en ontwikkelingsbedrijf Panagro vooral af van de berekeningssystematiek. “Nu lijkt de balans nog neutraal en had je voor evenveel geld complete nieuwbouw neer kunnen zetten. Maar als in de toekomst de kosten voor het storten van puin omhoog gaan, en dat gebeurt onvermijdelijk, pakt de rekensom beslist voordeliger uit.” Sloopcombinatie Nieuwe Waterweg heeft ondertussen de eerste flat gestript en is al een eind op weg met de tweede. Schoren zorgen tijdelijk voor de noodzakelijke stabiliteit. Het ontmantelen is de sloopcombinatie volgens projectleider F. van Dijk flink tegengevallen. Ze moesten veel voorzichtiger te werk gaan dan gedacht. Loshakken van de opgelegde vloeren met een pneumatische hamer gaf te veel schade aan de rest van de constructie. Dus moest er veel worden gezaagd, wat een stuk arbeidsintensiever is. Binnen het bouwteamverband waarmee het project De Componist wordt gerealiseerd, hoopt Van Dijk nog wat extra geld los te peuteren. Volgens Poolmans van Panagro betaalt Van Dijk leergeld. “Het lijkt inherent aan de bedrijfstak. We hebben ze keer op keer verteld dat ze hierbij anders te werk moeten gaan en dat dit geen slopen is, maar ontmantelen.”

Voorbeeld

Poolman benadrukt de voorbeeldstatus van het project. Remkes doet niets anders dan wijzen op het aanpakken van de herstructureringswijken en dat in 2010 een kwart van alle woningen in een probleemwijk staat. “Er wordt eindeloos gesproken over binnenstedelijke vernieuwing, maar wij brengen het alvast in de praktijk. Nagenoeg zonder subsidie. Dat is ook de enige manier om er achter te komen of dat ook kan.”

Reageer op dit artikel