nieuws

Skanska doet gooi naar Noors marktleiderschap

bouwbreed

stockholm – Het Zweedse bouwconcern Skanska is hard op weg om de Noorse marktleider Selmer in te lijven. Donderdag 13 april maakten de Zweden bekend een bod uit te willen brengen ter waarde van 2,3 miljard kroon (630 miljoen gulden). Aandeelhouders met een belang van bij elkaar ruim 50 procent hebben op voorhand te kennen gegeven het bod te zullen accepteren. Het bestuur van Selmer adviseert de overige aandeelhouders hetzelfde te doen.

De Zweedse gigant lijkt tegen deze achtergrond in ieder geval meer succes te krijgen dan concurrent en landgenoot NCC, dat in december eveneens een poging deed tot overname van Selmer. Die poging draaide mede door het negatieve advies van het Selmer-bestuur uit op een falikante mislukking. Afgezien daarvan was de prijs die NCC wilde betalen ruim 20 procent lager.

Skanska’s concernchef Claes Bjork toonde zich uiterst verheugd over de positieve ontvangst van het initiatief tot overname. “De verwerving van Selmer is een uitstekende gelegenheid tot expansie van onze kernactiviteiten in Europa”, aldus Bjork.

Versterken

Selmer draaide in 1999 met rond de 4300 werknemers een omzet van omgerekend krap 2 miljard gulden en behaalde een winst voor belasting van 83 miljoen. De Noren hebben momenteel voor 1,3 miljard gulden aan orders in portefeuille.

Met Skanska als eigenaar worden de vooruitzichten er zeker niet slechter op, gelooft Selmers concernchef Sigmund Bjírkum . “We krijgen de beschikking over financiele en operationele reserves waarmee we onze rol in de Noorse bouw en gww aanzienlijk kunnen versterken.” Volgens beide partners gaat het daarbij met name om de positie in de marktsegmenten projectontwikkeling en uitbouw van de infrastructuur voor informatie- en communicatietechnologie.

Reageer op dit artikel