nieuws

De blinde dorpelafdekker

bouwbreed

Liggende delen hebben het het zwaarst te verduren bij houtwerk en zijn vaak bepalend voor het moment waarop onderhoud wordt gepleegd. Roval Aluminium ontwikkelde daarom een dorpelafdekker voor kozijnen. Op het blinde bevestigingssysteem daarvan werd octrooi verkregen.

Octrooi

nummer: 193385

uitvinder: Dirk Jan van Eeuwen

octrooihouder: Roval Aluminium, Helmond

Dorpelafdekkers bestaan al zo lang er kozijnen zijn. Vocht, temperatuurwisselingen en UV-straling laten hun sporen onmiskenbaar na op het schilderwerk van de onderdorpels, die dus extra bescherming nodig hebben. Steeds vaker worden houten kozijnen daarom in de fabriek al uitgerust met een aluminium of kunststof afdekker. Dit is echter geen oplossing voor bestaande kozijnen, terwijl bevestiging met een schroef riskant is. Het middel kan daarbij erger zijn dan de kwaal, omdat water via het gat voor de schroef de afdekker passeert en langs de schroef in het hout doordringt. Aangespoord door vastgoedbeheerders van Amev ontwikkelde het Helmondse Roval Aluminium daarom een dorpelafdekker die blind op elke dorpel te monteren is, maar ook weer gemakkelijk verwijderd kan worden voor inspectie of onderhoud. De dorpel zelf bestaat uit een aluminium plaat met omgezette rand. Hij wordt bevestigd met kunststof montageblokjes, die op het kozijn worden geschroefd. Daarin kunnen op hun beurt spanblokjes worden geschoven, waarmee de dorpel tegen de ruit drukt. Dat moet echter niet gebeuren voordat de lijmverbinding tussen de afdekker en de spanblokjes is uitgehard. Dan kan de rubberen rand aan het einde van de afdekker tegen de ruit worden gedrukt en een waterdichte afsluiting vormen. Met een speciale veer is het spanblokje te ontspannen en kan de afdekker worden verwijderd.

Schildercyclus

De dorpel, waarvan het patent onlangs werd gepubliceerd, is al een tijdje op de markt en begint volgens E. van Kemenade van Roval zijn weg naar de klant te vinden. Een gemoffelde uitvoering kost zo’n dertig gulden per meter. Volgens de woordvoerder verdient dat bedrag zich probleemloos terug, aangezien klein onderhoud achterwege kan blijven. Van Kemenade: “In plaats van klein onderhoud elke drie jaar en groot onderhoud elke zes jaar, gaan we naar een schildercyclus van acht jaar. Dat is voor beheerders van gebouwen heel aantrekkelijk.”

Reageer op dit artikel