nieuws

Nijpels: bouw energiezuinig Oproep per brief aan gemeenten en bouwwereld

bouwbreed

den haag – Bouw energiezuinig! Voorzitter Ed Nijpels van het Wereldnatuurfonds doet die oproep in een brief, deze week, aan alle Nederlandse gemeenten, projectontwikkelaars en aannemers.

Het initiatief sluit naadloos aan op de voorbeeldprojecten van het WNF in Nieuwegein, Nijkerk, Tilburg, Almere en Apeldoorn. Daar komen 200 woningen die de helft minder energie verbruiken dan de landelijke norm voorschrijft.

Nijpels voegt bij zijn brief een Programma van Eisen. Dat schrijft onder meer de installatie van een zonneboiler of een zonnecelmodule voor. In het bestek moet het zogeheten Dubo-pakket worden verwerkt. Op het gebruikte hout moet het FSC-keurmerk zitten. Een onafhankelijke instantie zal het definitieve ontwerp toetsen. Ontwikkelaars en bouwers die daaraan voldoen mogen voor deze woningen het beeldmerk en de naam van het Wereldnatuurfonds gebruiken.

De meerkosten voor de ‘Wereldnatuurfonds-woningen’ bedragen 10- tot 15.000 gulden en belopen maximaal vijf procent van de verkoopprijs. In Nijpels’ becijfering verdienen een goede hypotheek en een lagere energierekening de extra investering in tien jaar terug. Het gehalveerde energieverbruik zal gemiddeld op vijfhonderd kubieke meter uitkomen. Daarvan komt driehonderd voor rekening van de ruimteverwarming en tweehonderd voor het verwarmen van tapwater. Dit komt overeen met een Energieprestatienorm van 0,75. De oproep is vooral bedoeld voor de 500.000 Vinex-woningen. Voldoen die aan het Programma van Eisen dan vermindert daardoor in belangrijke mate de Nederlandse uitstoot van koolstofdioxyde. Die hoeveelheid loopt nog verder terug wanneer Nederland op grote schaal verwarmingsketels van meer dan vijftien jaar vervangt.

Nijpels doet die uitspraak als voorzitter van de stichting Gaskeur. Zodra overeenstemming is bereikt over de bijbehorende subsidies komt ook voor dit project een campagne.

Nijpels rekent met een forse belangstelling voor het woningbouwproject. Aanleiding geven de reacties van ‘de bouw’ op de genoemde voorbeeldprojecten van de ontwikkelaars Mabon, Bouwfonds, Wilma, Moes en Slokker.

Reageer op dit artikel