nieuws

Goedkoper bekisten met klei-mal

bouwbreed

leeuwarden – “Altijd goedkoper, ook voor eenvoudige tweedimensionale vormen zoals rechte balken.” Dat is de overtuiging van Beand Hylkema, uitvinder van het Flexibel Beton Bekistingssysteem (FBB). Het bestaat uit een kleiachtig materiaal dat met stoten wordt vervormd. Een revolutionair systeem voor de betonindustrie.

“Het hoeft naar mijn gevoel niet duur te zijn. Voor de besturing is de bestaande stand der techniek al voldoende. Het is namelijk een heel basale techniek; het proces hoeft niet meer op details te worden doorontwikkeld”, zegt Hylkema. “Maar het verschil tussen de bestaande bekistingstechniek en het Flexibel Beton Bekistingssysteem is wel ontzettend groot. Mijn systeem levert altijd een besparing op in tijd, vergeleken met traditionele bekisting en onafhankelijk van de complexiteit van de vorm.”

Mal

Het FBB bestaat uit een grote bak met een kleiachtig materiaal. Dat wordt gemoduleerd met honderd tot tweehonderd stootbewegingen per seconde. Het lijkt een beetje op een mix van een matrixprinter en een freesmachine. Hylkema noemt deze manier van bewerken ‘materiaalmanagement’. “Net als een pottenbakker, die steeds bezig is de klei zodanig te ‘managen’, dat het de vorm en dikte krijgt die nodig is voor een optimaal resultaat”, zegt hij in de meest recente iGBi-Nieuwsbrief.

Voorafgaand aan het stoten krijgt het kleiachtige materiaal een bekleding van polyurethaan of rubber. Een computer stuurt daarna de stootbewegingen aan, van grof naar fijn, volgens de digitale instructies van de ontwerper van de mal. Als de vorm gereed is, wordt het kleiachtige materiaal gefixeerd. Het is dan zo hard als steen. Het storten van het beton kan beginnen.

Bijzonder is, dat de vorm van de mal niet lossend hoeft te zijn. Na het verharden van het beton wordt de fixatie van het kleiachtige materiaal ongedaan gemaakt. De vormgeving van het betonnen object doet dus niet meer ter zake. “Daarmee komt een enorme vrijheid in de vormgeving van beton in beeld. Drie- of tweedimensionaal, het maakt niet meer uit. Bovendien is het materiaal steeds weer opnieuw te gebruiken”, aldus Hylkema. Hij is verbaasd, dat een dergelijke uitvinding nog niet eerder is gedaan.

Doorbraak

Vorig jaar november kwam Hylkema op het idee, naar aanleiding van een plan voor een ‘zandkasteel’ in Almere. “Je zou voor bijna elk gevelelement een unieke mal moeten maken. Dat is met de huidige bekistingstechnologie onbetaalbaar”, legt hij uit. Daarom ging hij op zoek naar een nieuwe technologie. “Het is uitermate fascinerend, de ontwikkeling van het systeem ging heel snel. Uit een schaalproef bleek, dat het theoretische verhaal ook in de praktijk klopt. Inmiddels is de financiering van de eerste fase van de ‘engineering’ rond. En er zijn reeds contacten met een betonfabriek.”

Meestal vraagt de ontwikkeling van een uitvinding veel meer tijd. Op basis van de reacties uit het veld verwacht Hylkema, dat het systeem snel ingang zal vinden.

“Het is wat ik noem een doorbraak”, aldus Jan van der Windt van ingenieursbureau Zonneveld uit Rotterdam. “Hylkema’s systeem maakt het mogelijk om elementen te produceren die voorheen te kostbaar waren. Het FBB maakt kleine series betaalbaar en dat zal zijn effect op architect en constructeur zeker niet missen.”

Reageer op dit artikel