nieuws

Systeem houdt soezende chauffeur wakker

bouwbreed Premium

Daimler-Benz introduceert een weksysteem voor de bedrijfsauto-chauffeur die tijdens het rijden in slaap dreigt te dommelen. Het systeem bestaat uit een op de weg gerichte videocamera, een computergestuurd beoordelingssysteem en twee luidsprekers links en rechts in de cabine. De camera registreert de voorliggende weg waarna de computer de positie van de auto berekent. Uit de relatieve positie ten opzichte van de wegbegrenzing en de snelheid berekent de computer of er neiging tot uitbreken bestaat. Is dat het geval, dan wordt een ‘wek’signaal via de luidsprekers hoorbaar. Dat klinkt alsof de chauffeur over een geprofileerde wegbegrenzing rijdt zoals deze op diverse wegen is aangebracht. Tests hebben uitgewezen dat de chauffeur, zodra hij het signaal via de rechter luidspreker hoort, min of meer automatisch in een schrikreactie, direct naar links stuurt. Uiteraard geldt dit ook andersom. Juist door dit automatisme kan kostbare tijd worden gewonnen, terwijl de chauffeur direct ‘ontwaakt’.

Als het systeem een signaal afgeeft gaat tegelijkertijd de autoradio uit, zodat deze het signaal niet kan overstemmen.

Reageer op dit artikel