nieuws

Houten kolommen vervangen stalen palen in project XX Kantoorgebouw krijgt duurzaamheid van twintig jaar

bouwbreed Premium

delft – Het kantoorgebouw voor twintig jaar, project XX, heeft geen stalen funderingspalen gekregen. Maar verder wordt het wel uitgevoerd zoals het is ontworpen door ir. Jouke Post van Post Ter Avest Architecten uit Rotterdam. De houten kolommen van de begane grond zijn geplaatst en de houten, onderspannen liggers gemonteerd.

De filosofie achter project XX is eigenlijk heel eenvoudig. Het is geen tijdelijk gebouw, maar een gebouw voor de precieze duur van twintig jaar. Daarna wordt het gedemonteerd.

De materialen en bouwdelen moeten zoveel mogelijk opnieuw te gebruiken zijn, of teruggebracht in de natuur. “Het is duurzamer om een gebouw voor twintig jaar te bouwen, dan voor vijftig jaar en het na twintig jaar te renoveren”, is de stelling van Jouke Post. Hij benadrukt dat het project XX geen tijdelijk kantoor is, niet een soort noodgebouw. Het is een volwaardige constructie voor een bepaalde levensduur.

Wereldhave BV, de opdrachtgever, zoekt naar een alternatief voor de gangbare kantorenbouw. De opzet is kosten te besparen, maar ook meer duurzaam te bouwen. De hoofdaannemer is BAM Rotterdam, ABT uit Arnhem is adviseur voor de constructie, de Technische Universiteit Eindhoven ontwerpt de installaties.

De materialen en details van het kantoor voor twintig jaar wijken nogal af van het gebruikelijke. Geen betonnen draagconstructie, maar een houtskelet. Geen kunststof kozijnen, maar een houten gevel. Geen luchtkanalen van verzinkt staal, maar kartonnen kokers. In plaats van een betonnen verdiepingvloer krijgt het gebouw een houten vloerconstructie met cementgebonden platen op een dikke laag zand.

“Ik loop er steeds tegenaan dat alles anders is. Op zich is het een normaal bouwproces. Maar uitvoerders willen werken zoals ze gewend zijn. Het is moeilijk duidelijk te maken waarom het deze keer anders moet”, meent Jouke Post. Hij vindt het jammer dat de stalen palen plaats hebben gemaakt voor palen van granulaatbeton. “Zij kunnen na twintig jaar worden getrokken en hergebruikt.”

Er is ook afgezien van een isolatie van schelpen. Dit isolatiemateriaal heeft plaatsgemaakt voor steenwol. Wel wordt gebruik gemaakt los van het beton, zodat het na twintig jaar makkelijk is te scheiden.

“Dit is het eerste project in een serie”, licht Jouke Post toe. “Ik wil nu ook een hoekje lichte stedenbouw uitvoeren. Dan hebben de mensen twintig jaar de tijd om na te denken over wat er daarna moet komen.”

Het kantoorgebouw in Delft maakt onderdeel uit van een klein bedrijvenpark, direct bij de afslag van Rijksweg 13, naast het terrein van TNO. Het wordt spannend, welke van deze bedrijfsgebouwen het kortst blijft staan. W/E adviseurs Duurzaam Bouwen uit Gouda heeft uitgerekend dat, ook als gebouw XX langer dan twintig jaar blijft staan, de milieubelasting lager is dan van een traditioneel kantoorgebouw.

Project XX wordt voor een groot deel geprefabriceerd. “Mijn ambitie is: helemaal in de fabriek bouwen, naar de bouwplaats brengen en monteren”, zegt Jouke Post. Dat geldt in elk geval voor het houten skelet. De kolommen en liggers zijn vervaardigd van Swedlam hout. Het is gelamineerd, verlijmd door persing met de sappen uit het hout zelf. De uitvoerder is goed te spreken over de constructie. “Veel lichter dan werken met beton, makkelijk te monteren.”

De montage van dehouten kolommen en onderspannen liggers voor gebouw XX.

Reageer op dit artikel