nieuws

‘Jongens van monumentenwacht zien alles in een oogopslag’

bouwbreed

den haag – Jonkheer dr. P.A.C. Beelaerts van Blokland, voorzitter van de Stichting ‘1998 Jaar van het Monumentenonderhoud’, glimt van trots. “Er ontbreekt een lei op de toren van de Ridderzaal”, zegt hij tegen Jeltje van Nieuwenhoven. De nieuwe voorzitter van de Tweede Kamer reageert verbaasd: “Dat ze dat van hieraf kunnen zien.” “Ja”, antwoordt de jonkheer, “de jongens van de Monumentenwacht zien dat in een oogopslag.”

Op het Binnenhof in Den Haag werd Van Nieuwenhoven gisteren onder leiding van Beelaerts van Blokland en drs. J.J.L.M. Janssen, voorzitter van de Stichting Federatie Monumentenwacht Nederland, langs twaalf van de 45 inspectiebussen geleid. Deze stonden in een lange rij op het Binnenhof opgesteld.

Even daarvoor had de nieuwe kamervoorzitter van de jonkheer het boek ‘Monumenten Onderhouden’ in ontvangst genomen. Zoals bekend bestaat de Monumentenwacht een kwart eeuw. En om dat feit te vieren heeft de jubilaris 1998 dan ook uitgeroepen tot het jaar van het monumentenonderhoud. “Want”, zo benadrukte Beelaerts van Blokland, “het koesteren van monumenten is nu eenmaal een zaak van onderhouden.” Immers, zo betoogde hij, door verval voor te zijn kan restauratie worden voorkomen.

In het boekje krijgen eigenaren en beheerders van monumenten tips over de wijze waarop de gebouwen het best kunnen worden onderhouden. “De belangstelling voor het boekje is enorm”, aldus Beelaerts van Blokland, “we gaan al aan een tweede druk beginnen.”

Madurodam

Van Nieuwenhoven kreeg van een van de inspecteurs van de Monumentenwacht vervolgens een rondleiding door de inspectiebus. Met deze busjes, waarvan de stichting er 45 in bezit heeft, trekken de inspecteurs dagelijks langs een van de 12.000 bij de monumentenwacht aangesloten monumenten. Vervolgens wordt er een inspectierapport gemaakt. De opzet van een dergelijk rapport is min of meer gestandaardiseerd waardoor de eigenaar een meerjarenonderhoudsplan kan opzetten om verval te voorkomen.

Na de stop op het Binnenhof zetten de busjes koers naar het grootste miniatuurstadje van Nederland, Madurodam. Een piepkleine uitvoering van de inspectiebus werd daar officieel door de Monumentenwacht Nederland afgegeven.

Reageer op dit artikel