nieuws

Verachtert past goed in straatje Caterpillar

bouwbreed

De voorgenomen overname van Verachtert past in de strategie van Caterpillar om een sterkere positie te krijgen op de wereldmarkt van uitrustingsstukken. Het Amerikaanse bedrijf heeft het enige jaren geleden als een belangrijke groeimarkt ontdekt. Enige jaren geleden werd al de nieuwe divisie Caterpillar Special Attachments (CSA) opgericht, met als thuisbasis de Caterpillarfabriek in het Belgische Gosselies.

Inmiddels is CSA uitgegroeid tot een succesvolle organisatie die, met iets minder dan 500 medewerkers, de verkopen in Europa, Afrika en het Midden-Oosten opbouwde via het bestaande Caterpillar-dealernetwerk van meer dan 100 dealers. Daarnaast beschikt CSA over productiecentra in onder meer Hongarije en Duitsland, waarvan de producten via het dealer-netwerk over de gehele wereld worden verkocht.

Dat Caterpillar de markttrends goed heeft ingeschat, blijkt uit het feit dat in Europa de hydraulische graafmachine meer en meer een werktuigdrager is geworden. Op dit moment wordt nog maar met 60% van het gemiddelde aantal draaiuren van dit type machine daadwerkelijk gegraven.

Groeistrategie

Caterpillar is inmiddels op een punt gekomen waarop het bestaande productenprogramma moet worden uitgebreid en aangevuld. Met name betreft dit uitrustingsstukken zoals speciale bakken, sloopwerktuigen, grijpers, snelwisselsystemen en andere graafmachine-uitrustingsstukken. In dit verband werd vorig jaar nog de Duitse fabrikant Vibra-Ram Wack overgenomen.

Al sinds enige jaren bestaat er een goede verhouding tussen Caterpillar en Verachtert. De producten van dit bedrijf worden door Caterpillar als ‘kwalitatief hoogwaardig’ beschouwd. Nu al worden ze, met name in Europa, veelal via Caterpillar-dealers verkocht. Het productenaanbod van Verachtert past geheel in de groeistrategie van Caterpillar en maakt dit Bossche bedrijf tot een ideale partner voor CSA.

Stap voorwaarts

Na jarenlang enigszins terughoudend te hebben geopereerd – vooral als gevolg van een jarenlange oorlog met de Amerikaanse vakorganisaties en de daaraan verbonden mindere bedrijfsresultaten – is bij Caterpillar nu het roer volledig om.

De relaties met de werknemersorganisatie is weer goed, de winsten vertonen een sterk stijgende lijn en de expansiedrift is groot. Zo werd nog niet zo lang geleden de dieselmotorenfabriek Perkins binnengehaald, waardoor Caterpillar nu de grootste producent van dieselmotoren ter wereld is.

Caterpillar beschouwt de overname van Verachtert als een grote stap voorwaarts. Het bedrijf is van plan het zwaartepunt van de huidige activiteiten op het gebied van uitrustingsstukken naar ‘s-Hertogenbosch te verleggen.

Reageer op dit artikel