nieuws

Kunststof alternatief voor wapening van staal

bouwbreed

Schock-Ribema Bouwsystemen BV te Naarden presenteert tijdens de Betondag een alternatief voor de wapening van beton met staal. Het gaat om een staaf met een kern van polyesterhars en een omhulling van vinylestherhars. De staaf is versterkt met ca. 70% glasvezels. Hij komt van oorsprong uit de Verenigde Staten, waar hij onder andere is toegepast in pijlers en balkons aan de kust van Florida. Schock brengt de wapening op de markt onder de naam ComBar. Hij onderscheidt zich door een lichtgele kleur en de opdruk ‘Distributed Schock’.

Hoewel de ComBar staven duurder zijn dan traditionele stalen wapening, kan gebruik voordelig zijn. Het materiaal kan niet roesten, is niet te magnetiseren, geleidt geen elektriciteit, is zeer goed bestand tegen chemische stoffen en is honderd maal minder warmtegeleidend dan staal. Deze eigenschappen maken ComBar wapening geschikt voor toepassing nabij de zee, in agressieve omgevingen en daar, waar gevoelige elektronische apparatuur komt te staan. Schock levert de wapening in de diameters 12 en 15 mm.

Reageer op dit artikel