nieuws

Veel nieuwbouw bij nominaties voor Stadsvernieuwingsprijs

bouwbreed

“We zijn overdonderd door de veelheid en verscheidenheid van de ingediende projecten”, zei ir. J.W.J. Wolf, juryvoorzitter van de Landelijke Stadsvernieuwingsprijs. Tien van de 130 inzendingen zijn gisteren genomineerd voor de eindronde waarvan de uitslag op 29 januari bekend wordt gemaakt.

Van tien genomineerde projecten zijn er drie gesitueerd in Amsterdam: De Platanen, Gespleten Hendrik Noord en het GWL-terrein. Drie in Utrecht: Mariaplaats, Van Sijpesteijntunnel en De Zeven Steegjes. In Rotterdam, Dordrecht en Spijkenisse respectievelijk: Ganzepoot, Wielwijk en Flatstrook Groenewoud. En in Nijmegen: Woningen en bedrijfsruimten aan de Gerard Noodtstraat.

Bij zes van de tien genomineerde plannen is een substantiele nieuwbouw-ingreep gepleegd. In een geval is zonder meer voor renovatie gekozen in plaats van sloop-nieuwbouw.

Als criteria voor de beoordeling noemde juryvoorzitter Wolf, tevens gedeputeerde stadsvernieuwing van de provincie Zuid-Holland: vitaliteitverhogend; een proces van zelfvernieuwing op gang brengen; een impuls voor de omgeving; bij voorkeur toepassing van duurzame infrastructurele systemen; gebaseerd op sociale processen; en een aantrekkelijke vormgeving.

Uitwisselen ervaringen

De prijsvraag is in 1985 door de provincie Zuid-Holland in het leven geroepen. De prijs is drie keer uitgereikt, in 1987, 1989 en 1993. Doel is een overzicht te krijgen van recente ontwikkelingen en ervaringen uit te wisselen. Aan de titel is – 50.000 verbonden, plus een aandenken in de vorm van een kunstwerk. Daarnaast stelt de jury maximaal nog drie stimuleringsprijzen beschikbaar van – 10.000.

Reageer op dit artikel